PS Gherasim, episcopul ortodox al Eparhiei Ramnicului, a dezmintit ieri acuzatiile potrivit carora, in anii ‘60-’70, ar fi facut politie politica impotriva episcopului greco-catolic Iuliu Hossu. "Am dat note la Securitate cu privire la cine venea sa-l viziteze pe Iuliu Hossu, insa am fost obligat, in calitate de staret al Manastirii Caldarusani. Securitatea isi trimitea foarte des oamenii la manastire, iar acestia cereau informatii despre episcopul Hossu, atat de la mine, ca staret, cat si de la ceilalti calugari. Nu am semnat nici un act de colaborare. Securistii erau peste tot si nu aveam cum sa evit acest lucru. Intra in obligatiile mele ca staret", a declarat luni PS Gherasim, episcopul Ramnicului.

Potrivit PS Gherasim, relatiile dintre el si Iuliu Hossu erau de prietenie. ‘Era un om cult si distins. Nu aveam cum sa nu-l apreciez, ca intelectual si ca prelat. De altfel, chiar fostul patriarh Iustinian Marina venea in repetate randuri la manastire, incercand sa-l determine pe Hossu sa treaca la ortodoxie, deoarece voia sa-l puna mitropolit’, a dezvaluit episcopul Ramnicului.

"Aveam grija de familia lui. Le duceam in fiecare luna cate 1.000 de lei care reprezentau pensia episcopului Iuliu Hossu, iar cand acesta s-a imbolnavit de ochi am mers eu insumi cu el la Spitalul Coltea, ca sa-l ajut sa-si salveze vederea. Dupa ce a murit, rudele sale mi-au dat 1.000 de lei pentru pomenirea sufletului de catre calugarii de la Caldarusani", a mai spus PS Gherasim.

Dupa venirea la putere a regimului comunist si desfiintarea de catre acesta a Bisericii Greco-Catolice din Romania, fostul episcop greco-catolic Iuliu Hossu, unul din corifeii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, a fost tinut cu domiciliu obligatoriu la Manastirea Caldarusani, incepand din 1956 si pana in anul mortii sale, 1970.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.