Trecerea SPP si STS in subordinea Guvernului da nastere unui conflict intre ministrul Vasile Blaga si consilierul premierului, Marius Oprea. Oprea sustine ca STS va trece la MAI, la cererea ministrului Blaga. MAI dezminte, insa, aceasta informatie

Razboiul politic dus pentru trecerea Serviciului de Protectie si Paza si al Serviciului de Telecomunicatii Speciale in subordinea Guvernului continua. Initiativa de subordonare a celor doua servicii independente apartine consilierului premierului Tariceanu, Marius Oprea, si deputatului liberal Radu Stroe si vine ca o completare adusa pachetului de legi privind siguranta nationala.

Purtatorul de cuvant al Guvernului a declarat, in urma cu doua zile, la terminarea sedintei de guvern, ca toate institutiile abilitate si-au dat avizul pe acest pachet, singura exceptie facand-o Ministerul Justitiei. Ieri, Marius Oprea a precizat public ca atat Serviciul de Protectie si Paza, cat si Serviciul de Telecomunicatii Speciale vor fi trecute in subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. In replica, insa, ministrul Vasile Blaga neaga ca ar fi propus sau ca ar sustine o asemenea initiativa legislativa.

Consilierul premierului, Marius Oprea, a declarat, in urma cu doua zile ca, la propunerea ministrului de interne, Vasile Blaga, Serviciul de Telecomunicatii Speciale se va constitui intr-un departament in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, si nu in subordinea MCTI, "asa cum am prevazut in proiectul de legi ale securitatii nationale". Oprea a precizat ca obiectia ridicata de Blaga este pertinenta, avand in vedere ca aceasta este o practica europeana. Consilierul a adaugat ca, in ceea ce priveste Serviciul de Protectie si Paza nu s-a schimbat nimic.

Acest serviciu va trece, alaturi de STS, sub coordonarea MAI. Oprea a adaugat ca "in orice tara europeana rolul Ministerului de Interne este unul deosebit in ceea ce priveste paza demnitarilor, asigurarea comunicatiilor si combaterea terorismului". Totusi, se stie ca, in afara de Marea Britanie, acest sistem mai exista doar in Bulgaria si Federatia Rusa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.