Banii proveneau din contul Dunarea si au plecat catre o destinatie necunoscuta

O comisie de la SIE si procuratura a identificat intr-un raport din anul 2000 doua persoane care au ridicat o suma de circa un milion si jumatate de dolari in numerar, adica cu sacosa, de la sediul BRCE (Banca Romana de Comert Exterior, in prezent integrata in BCR), in anii 1988 si 1989, adica cu putin timp inainte de inlaturarea de la putere a lui Nicolae Ceausescu. Indiciile duc spre un membru al familiei dictatorului.

Ofiterii de securitate aveau identitati multiple

Ziarul Adevarul a dezvaluit deja, in numarul de marti, detalii dintr-un raport secret al SIE si al procuraturii despre "Averea Diavolului". Raportul a fost realizat in anul 2000, dupa ce regimul Constantinescu a desecretizat o parte din arhiva ICE Dunarea, cercetarile fiind insa apoi stopate de regimul Iliescu, care a si resecretizat arhiva comertului exterior comunist a ICE Dunarea.

In afara de traficul de bani pe relatia Austria si transporturile de marfuri ale firmei Crescent, raportul prezinta si alte amanunte extrem de interesante. Unul se refera la "ridicarea unor sume in numerar de la ghiseele BRCE". "Din verificarile efectuate cu privire la ridicari de numerar in valuta de la ghiseele BRCE, a rezultat ca in perioada 1988-1989 au fost eliberate in favoarea ICE Dunarea si la ordinul sau (adrese formale intocmite de aceasta in virtutea unor aprobari ale CSP) sume totalizand, conform documentelor identificate, 950.000 USD", se arata in documentul citat. "De asemenea, exista date conform carora la sfarsitul lui decembrie 1989 a fost eliberata in acelasi mod suma de 600.000 USD", se mai precizeaza.

Raportul precizeaza ca "banii au fost preluati" de catre Galani Valentin (BI seria 370027, eliberat la 18 aprilie 1978) si Cosma Vasile (BI seria 000220, eliberat la 24 noiembrie 1982). Concluzia raportului: "In urma verificarilor efectuate in registrele de casa ale ICE Dunarea, a rezultat faptul ca nici una din sumele mentionate nu a fost inregistrata in evidentele financiar-contabile ale intreprinderii. in mod implicit, nu a fost posibila nici identificarea destinatiei finale a acestora".

Adevarul a incercat sa verifice identitatea celor doua persoane care au ridicat banii de la BRCE. Potrivit investigatiilor noastre, identitatile prezentate in raport nu ar fi cele reale. Specialisti in fosta Securitate, dar si personaje care au gravitat in intreprinderile de comert exterior ale Securitatii spun ca este probabil ca aceia au alte nume reale si au folosit identitati legendate pentru acoperire informativa.

"Folosirea unor identitati false a fost si a ramas o practica curenta in munca de informatii din Romania, ca si de pretutindeni. in general insa, aliasurile folosite utilizeaza nume cu aceleasi initiale cu ale numelui real, mai ales la numele de familie", ne-a spus o sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.