Tinut captiv in fortul Camp Crooper din Bagdad, irakianul Mohammad Munaf a povestit autoritatilor romane tot ce stia despre afacerile partenerului sau Omar Hayssam

Inregistrate audio si video de autoritatile SUA, marturiile lui contin nume importante ale vietii socio-economico-politice care au colaborat in vreun fel cu sirianul sau doar l-au cunoscut. Numele premierului Calin Popescu Tariceanu a fost dat la rubrica "relatii foarte bune".

Orice fapte penale pentru care irakianul Mohammad Munaf ar putea fi condamnat de magistratii romani nu i-ar aduce acestuia mai mult de jumatate din pedeapsa prevazuta de lege. Intr-un "deal" cu autoritatile romane, Munaf, afacerist cu dubla cetatenie irakiana si americana, a cerut sa i se aplice articolul 19 din Legea protectiei martorilor, potrivit caruia, in schimbul informatiilor despre infractiunile comise de alte persoane, cel care le pune la dispozitia autoritatilor judiciare beneficiaza de reducerea pedepsei la jumatate.

INREGISTRARE

Luat in custodie de contingentul american din cadrul Fortelor Coalitiei Multinationale din Irak, Munaf nu a putut fi extradat in Romania, potrivit explicatiilor oferite de ministrul Justitiei, Monica Macovei, intr-un comunicat de presa. Cauza o constituie pozitiile contrare exprimate de autoritatile SUA si de cele irakiene, prin care solicitarea noastra a fost pasata de la un stat la altul.

S-a pus in discutie varianta audierii sale in Irak si, la proces, prin videoconferinta. De ce nu si in Romania? Un posibil raspuns ar putea fi faptul ca el a oferit informatii importante pentru identificarea si anihilarea retelei de trafic international de armament in care sunt implicati si cetateni romani. Audierea lui s-a petrecut chiar la fortul Camp Crooper, imediat dupa ce a fost arestat in Irak, pentru implicare in rapirea jurnalistilor romani la Bagdad. Autoritatile americane au inregistrat atat audio, cat si video toate convorbirile cu irakianul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.