Saptamina trecuta s-a cazut copios din paradis. preotii trec la puricatul cnsas-ului, iar parlamentarul-bideu de pd, marius marinescu, a fost sanctionat pentru gura sa mare de catre comisia de disciplina. pentru caderea din rai a preotilor, vom discuta cu parintele stoica, purtatorul de cuvInt si paratrasnet al patriarhiei; pentru sutul dat lui marinescu, vom discuta direct cu marinescu.

PArintele Stoica despre unde era Dumnezeu cind turna omul

Teoctist vrea

Reporter: A aruncat cu Biblia dupa dumneavoastra, dimineata, Patriarhul Teoctist?
Parintele Stoica: Nu! De ce?
Rep.: Pai, ca se da drumul la deconspirarea fetelor bisericesti.
P.S.: Noi sintem linistiti, n-avem probleme de genul acesta.
Rep.: Pai, de-a lungul timpului am aflat diverse lucruri despre Patriarh si acum vom afla tot adevarul…
P.S.: Au aparut documente din arhiva fostei Securitati, dar din ele vedem ca Parintele Patriarh si-a slujit Biserica si poporul caruia Ii apartine. Sa va dau eu un astfel de document?
Rep.: Care, ala cu relatii mai putin agreate de Biserica, dintre prea tInarul Teoctist si…
P.S.: In momentul in care a aparut acea acuzatie, ea nu a fost probata nicicum. Mai mult, nu e ciudat ca cel care ar fi facut acea acuzatie a trecut la Domnul? Domnule Istodor, traim intr-o societate democratica si sinteti de acord cu mine ca orice acuzatie trebuie si probata.
Rep.: Inteleg ca, daca nu-i probata, oricum exista o judecata dumnezeiasca.
P.S.: Bineinteles!

Teoctist in comunism

Rep.: Groaznic… sau e bine. Vrea sau nu Preafericitul, ca stiti… capul dumnealui il vrem!
P.S.: Stiu ca numai capul dumnealui il vreti, iar dumnealui doreste deconspirarea aceasta. Numai ca eu vreau sa va spun ca, in 1958, temutul ministru de Interne Draghici avea un raport catre CC, in care spunea ca dusmanii regimului nu sint chiaburii, ci Biserica, prin patriarhul Justinian si cei doi vicari ai sai, Teoctist si Antim. Or, ne putem da seama ca lucrurile In ceea ce priveste Biserica, din perspectiva Securitatii, nu mergeau cum trebuie. Documentele Securitatii sint cele care arata ca Patriarhul Teoctist era mistic, oferea anafura tinerilor. Dosarele au fost cercetate foarte mult in ultimii ani. Au aparut cinci-sase carti pe tema asta. Asta n-o stiti.

Turnatori exista

Rep.: Exista turnatori printre sutane?
P.S.: Admitem ca au fost prelati care au cedat presiunilor. Dumneavoastra, asemenea altora din asa-zisa societate civila, va antepronuntati si efortul dumneavoastra e contraproductiv. Intai sa vedem ce e acolo si dupa aceea ne pronuntam. Cu totii infieram cu manie proletara cind diverse trusturi de presa arunca fel de fel de fumigene despre unul, despre altul, inclusiv despre dumneavoastra, dar nu le dam crezare pana nu avem si probe, asa e crestineste.
Rep.: Ne place sa credem ca toata lumea e manjita. Si popii, si ziaristii, si politicienii.
P.S.: Mie nu-mi place sa traiesc asemenea senzatii. Va impartasesc punctul de vedere, dar, haideti, cand abordam un asemenea subiect - si nu vreau sa va tin aici lectii moralizatoare - sa o facem in spiritul dreptatii si adevarului. Pe de alta parte, aceasta perioada a comunismului, a relatiei Bisericii cu Securitatea nu este aproape deloc cercetata.
Rep.: Sintem noi in stare sa facem acest lucru?
P.S.: Daca dorim si facem acest lucru fara ura si partinire, sigur ca da. Nu vedeti ca,in ultima perioada de timp, nume consacrate, fata de care avem o mare consideratie, se maculeaza din propria vina sau din cauza zvonurilor?
Rep.: Turnatorul e scuzabil?
P.S.: E nevoie de un raspuns nuantat. Noi, cei de azi, sintem mai tineri, nu am trait acele vremuri, nu stim presiunile la care era supusa societatea, deci cred ca nu au nici o scuza cei care au facut acest lucru pentru avantajul propriu, cei care voiau sa acceada In functii, aici nu exista scuza. Nu exista nici o scuza pentru asemenea personaje.
Rep.: Toti voiau ceva.
P.S.: Da, dar au fost foarte multi, ma refer la Biserica, care au intrat in temnitele comuniste, si atunci o judecata globala e paguboasa.
Rep.: Dar dintre cei intrati, unii au ciripit, altii, nu.
P.S.: E adevarat. Aici nu sunt circumstante, ci e nevoie sa intelegem istoria poporului la adevarata ei situatie.

Unde e Dumnezeu?

Rep.: Cand a turnat omul, Dumnezeu unde a fost?
P.S.: Dumnezeu a fost cu fiecare, dar depinde de constiinta fiecaruia.
Rep.: Pai, Dumnezeu nu patrunde si prin constiinte?
P.S.: Deja intram in zona speculatiilor… Depinde cum fiecare dintre noi il lasam pe Dumnezeu sa lucreze. Dumnezeu lucreaza, dar nu impotriva vointei noastre. Vreau sa va mai spun ceva, daca nu aveti alta intrebare, intre timp… La finalul perioadei comuniste, sa ne gandim la roadele pe care totusi Biserica le-a lasat, fiindca nu au existat credinciosi care sa nu fi fost botezati, cununati, Inmormantati.
Rep.: Sa nu spun acum cu daramarea bisericilor cu acordul lui Teoctist!
P.S.: Aici putem aborda si acest subiect. E problema dumneavoastra si a societatii civile. Nu va documentati deloc.
Rep.: Deci, Biserica si-a facut in timpul comunismului norma la botezuri, Inmormantari…
P.S.: N-o luati simplist! Cu toata presiunea la care a fost supusa Biserica de catre Securitate, cu toate acestea, per ansamblu, Biserica si-a facut datoria. Judecata cea mai aspra, dincolo de cea a bunului Dumnezeu, este cea data de comunitate. Daca un preot ar fi tradat secretul spovedaniei, cum Incearca unii sa inoculeze aceasta idee. Aceasta idee a fost inoculata de un colonel de Securitate, imediat dupa ‘89. Foarte interesant! Dumneavoastra, pe de alta parte, ati citit vreun indrumar de spovedanie?
Rep.: Sa lasam Indrumarul!
P.S.: Ba nu, in indrumarul acela e ceva care intereseaza Securitatea? Credeti ca in spovedanie se vorbeste de subminarea economiei nationale?

Spovedania

Rep.: Pai, nu asa… Eu ii spun preotului ca m-am culcat cu o tipa, preotul spune la Securitate si Securitatea ma santajeaza.
P.S.: Sunt speculatii gratuite! Eu stiu prea bine care e scopul dumneavoastra! Eu stiu prea bine ce vreti sa faceti cu acest interviu. Deci, va aparea acolo un text, in stilul dumneavoastra caracteristic.
Rep.: Nu sunt in stare, deci, sa fiu cinstit. Sa redau ceea ce ati spus.
P.S.: Din pacate, dumneavoastra incercati sa ma convingeti pe mine care e parerea dumneavoastra si eu ar trebui sa mi-o asum. Or, parerea mea sincera nu e ca a dumneavoastra si de aici vine si relaxarea Bisericii In aceasta problema.

Parintele Marchis

Rep.: Cum stam cu parintele Marchis?
P.S.: Parintele a explicat ca nu are un angajament cu Securitatea si ca sarcina pe care parintele o avea atunci era sa fie ghidul unor cetateni straini. Cred ca ceea ce a scris era o relatare seaca, nu cred ca e vorba de politie politica. Astfel de lucruri faceau multi din tara.
Rep.: Credeti ca aceasta constiinciozitate a parintelui Marchis a dus, asa cum spune Ziua, la urcarea sa in ierarhiile bisericesti?
P.S.: Parintele Marchis nu a urcat in nici un rang. Nu mi se pare un salt spectaculos, ca un calugar de la Cheia sa ajunga in Bucuresti, monah.
Rep.: Ati fost turnator?
P.S.: Nu. Eram student.
Rep.: Daca ati afla ca cel mai bun prieten v-a turnat?
P.S.: L-as ierta! Nu m-ar mai interesa un asemenea subiect. Eu nu am fost cu nimic nedreptatit.

Lui Marinescu, nevasta ii face legile acasa

Milionar in euro din asamblari teveuri si plin de initiative
Reporter: Ce afaceri aveti?
Marius Marinescu: Nu mai am. Am asamblat televizoare Goldstar.
Rep.: Aveti un milion de euro, ce va mai pasa de coruptie?
M.M.: Ce sa zic… Am muncit, am avut putin noroc In ‘90, m-am implicat in afaceri, am o situatie financiara buna si-mi doresc ca cit mai multi cetateni sa ajunga In clasa de mijloc. Pentru asta militez si am cele mai multe legi din Senatul tarii acesteia pe anticoruptie. Daca vreti, v-as enumera citeva. In primavara acestui an, 36 pe 2006, prevenirea actelor de spalare de bani, promulgata de presedintele Rom‚niei si prin care am introdus institutia ofiterului de conformitate, ceea ce a dus la reducerea actelor de spalare de bani la jumatate, comparativ cu 2005. O alta initiativa a mea, promulgata de presedinte, este cea cu privire la duty-free-uri. Nu sint foarte multumit de cum s-a adoptat, dar s-a mai atenuat cite ceva. O alta initiativa de-a mea este cu privire la modificarea legii 90 pe 2001. Ce am observat? Timp de 15 ani de zile, Guvernul nu avea un termen In care sa ne dea un punct de vedere pe initiativele noastre, ale parlamentarilor sau cetatenilor. Apoi, initiativa mea privind infiintarea unei autoritati privind achizitiile publice a fost si ea promulgata de presedinte. Si legea trebuia sa existe de 15 ani, fiindca vedem cum unii ca Hayssam au profitat de portitele din legea veche si au ajuns sa finanteze acte de terorism. De asemenea, legea desecretizarii achizitiilor publice a fost adoptata. Apoi, alta lege privind sponsorizarile a fost adoptata de Senat.
Rep.: Cum de reusiti sa fiti asa prolific?
M.M.: Ma ajuta foarte mult sotia mea. Am si consilieri care Imi aduc ca termen de inspiratie realitatile sociale si politice ale tarii si tabelul comparativ din tarile Uniunii Europene.

Scurt, iar despre legi

Rep.: Dar cum de va trec legile, ca eu rar am mai auzit de asemenea banda rulanta?
M.M.: Sint foare bune. Foarte, foarte bune. As putea sa va vorbesc zile intregi despre legile mele si despre initiativele mele. Daca doriti, va vorbesc scurt despre citeva din initiativele mele legislative.
Rep.: Scurt, daca ma iubiti!
M.M.: Da, da. Am o modificare a legii Curtii de Conturi, a legii 94 din ‘92, fiindca am vazut cum oameni ca Copos au putut sa se descurce la marginea legii.

Alergarea lui Copos

Rep.: Cum de ati reusit sa-l alergati pe Copos?
M.M.: Dom’le, era suspectat de acte de coruptie si am luat o pozitie ferma.
Rep.: L-ati luat la fuga prin Parlament.
M.M.: Dom’le, cum ar trebui sa ia multi parlamentari aceasta pozitie, fiindca sint multe suspiciuni.
Rep.: Sinteti rau!
M.M.: Eu vreau sa va spun ca am multe sesizari de coruptie. Pai, Il aveam pe directorul Ciuca, de la Loteria Rom‚na, care mi-a spus ca Copos a facut presiuni sa se supraevalueze un spatiu. Pai, pe omul asta, Ciuca, l-au dat afara din cauza lui Copos ca nu a vrut sa-i supraevalueze lui spatiul. E normal? Ma deranjeaza coruptii. Eu am venit in politica ca rudele noastre sa aiba si ele o viata mai buna. Am un baiat si as vrea ca-ntr-o zi sa-si faca si el o firma, or el nu poate sa intre In concurenta cu marii rechini. Or, rechinii sint in linia a doua a statului. La noi ca la nimeni, avem secretari de stat pe algoritm, gata oricInd sa respecte numai grupurile de interese. In directia asta am o initiativa legislativa…

Iar legi

Rep.: Bineinteles!
M.M.: Poftim?… De a schimba legea de functionare a Guvernului si pe cea a functionarului public, astfel incit in linia a doua sa fie tehnocrati prin concurs, nu oportunisti si rechini.
Rep.: Dar de ce vor sa va dea afara din partid?
M.M.: Eu nici nu stiu de asta. Am aflat din presa. Vedeti cum stau lucrurile, cInd ai cele mai multe legi pe anticoruptie, dom’le, deranjezi multe grupuri de interese.
Uscaturi In toate partidele
Rep.: Chiar din propriul partid?
M.M.: Sint uscaturi peste tot si uscaturile astea se mai aprind din cInd In cInd, ca daca exista un Marinescu si exista unii fara nici un fel de activitate, normal ca iau foc. Stiti, eu Imi continui activitatea, am 14 initiative legislative sa le depun toamna asta, sa le dam peste mIna la furat.
Rep.: De ce se fura?
M.M.: Fiindca institutiile statului sint nerestructurate si avem puzderie de oportunisti ce reprezinta grupuri de interese si care vor sa se Imbogateasca. CInd e o mare ilegalitate, exista In spate cel putin un demnitar.
Rep.: La aviara a furat Flutur cu PNL-ul, la asfaltat, PD-ul da numai la Golden Blitz si babei aleia fiica pedista.
M.M.: E, nu vreau sa comentez aceste lucruri. Œmpreuna cu presa am darImat un om bine Infipt, George Copos. Sau pe directorul de la ARIS. E o lupta grea.

A fugit cu bideul sau nu?

Rep.: De ce ati luat WC-ul de la PD, pe care l-ati sponsorizat, si ati fugit cu el suparat?
M.M.: Astea sint niste aberatii. Niste fabulatii ale unor uscaturi pe care le-am deranjat. Minciuni, fantezii.
Rep.: De ce fantezie? Mie mi-a placut… E de bine!
M.M.: Pai, v-a placut, dar nu s-a IntImplat. Nenorociti, oameni fara creier pot spune ca eu am plecat cu WC-ul de la partid. Pai, am un milion de dolari si se pune problema de bideu? O nebunie.
Rep.: Orice om, cInd se supara, isi ia bideul si pleaca din partid.
M.M.: Sint acolo niste oameni obsedati, nu au vazut in viata lor un bideu, poate isi doresc un bideu pe viata, legat de ei. Uitati-va pe fond, eu deranjez grupurile.

Uriasul despre turnatorie

Rep.: Turnator?
M.M.: Dom’le, nu va uitati la mine?
Rep.: Sinteti urias!
M.M.: Nu de asta, dar eu pot fi manipulat? Modelul meu politic ca sint asa este Traian Basescu, pentru dinsul am venit in politica.