La inceputul lunii mai, brasoveanul Vasile Citre era un om fericit. Avea o afacere banoasa bine: era unul dintre foarte putinii producatori de pui de o zi pentru carne.

IATA AVIARA!

Pana anul trecut, Citre producea carne pentru comercializare. S-a specializat in producerea de pui de o zi pentru alte ferme, o piata mult mai dificila si pretentioasa, dar mult mai profitabila. Anul trecut a platit la bugetul de stat mai mult de trei miliarde de lei vechi.

Povestea propriu-zisa incepe din momentul in care judetul Brasov a devenit epicentrul celei mai mediatizate epidemii din istoria recenta a Romaniei. La 15 mai, printr-un fax, Comandamentul Antiepizootic Judetean Brasov il informa cu privire la masura de interzicere a miscarii de pasari in interiorul si in exteriorul judetului. Dupa mai multe teste negative, platforma avicola de la Codlea, aflata la cativa kilometri de ferma sa, fusese decretata ca fiind contaminata cu virusul gripei aviare.

IATA FALIMENTUL!

Vasile Citre s-a trezit dintr-o data pe marginea prapastiei. Zilnic, 35.000 de capete de pui trebuia distribuite catre beneficiari. Firma familiei Citre, Verba Trans, avea la acel moment contracte pentru a livra 1,5 milioane de pasari de o zi. Citre cumpara din strainatate pui de matca, pe care ii crestea pentru reproductie. In momentul izbucnirii influentei aviare, Verba Trans avea 75.000 de pasari adulte. Ouale acestora, incubate, aduceau cate 400 de milioane de lei vechi pe zi. Clientii lui, mai multe ferme din tara, erau societati producatoare de carne. Blocandu-i afacerea, aviara il lovea pe Vasile Citre mai rau decat pe oricare alt roman, amenintandu-l cu falimentul.