In raportul Ministerului Economiei si Comertului (MEC) cu privire la politicile energetice pentru perioada 2006-2009, atunci cand vine vorba de infrastructura de termoficare, sunt utilizati numai termeni ca "stare avansata de degradare", "nivel ridicat de uzura morala si fizica" sau "regim neeconomic de functionare". Afilierea la normele europene prevede atat liberalizarea pretului la gigacalorie, cat si reducerea subventiilor pentru incalzire, in conditiile legii. Totusi, guvernantii ne asigura ca familiile racordate la sistemele centralizate de termoficare vor avea de infruntat costuri mai mici de intretinere fata de cele care detin centrale termice individuale.

Sistemul de facturare a gazelor naturale va fi schimbat la sfarsitul anului viitor, cand masurarea va fi facuta in unitati energetice, respectiv gigajouli sau kilowati/h, potrivit unei declaratii date de Gabriel Sarbu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Pentru a familiariza consumatorii casnici cu noul mod de facturare, ANRGN va incepe, probabil de la 1 ianuarie 2007, sa mentioneze in factura puterea calorifica a unui metru cub de gaz consumat. Odata cu noul mod de facturare, un metru cub de gaz va costa diferit de la o zona la alta a tarii, in functie de puterea calorifica a gazului livrat.

Masurarea gazelor naturale in unitati de putere calorifica este o practica europeana comuna, noile directive avand scopul de a ajuta consumatorul sa aleaga cea mai ieftina metoda de incalzire. Pentru a masura puterea calorifica, transportatorii si distribuitorii de gaz vor monta echipamente speciale de masurare la punctele de colectare. Trecerea pe factura, de la 1 ianuarie, a puterii calorifice a gazelor va fi corelata cu introducerea simultana a accizei la gazele naturale folosite drept combustibil, al carei cuantum va fi de 0,15 euro/gigajoule. Impozitul pe gazele din productia interna a fost stabilit la 7,4 euro/1.000 metri cubi.

Impozit de 0,4 eurocenti pe mc

La o pondere a gazelor din productia interna de circa 60% in cosul de consum, consumatorii casnici platesc in prezent un impozit pe gazele naturale din productia interna de circa 4,44 euro pe 1.000 metri cubi, ceea ce inseamna un pret facturat de 0,004 euro/un metru cub pe luna. Consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 metri cubi pe an platesc, de la 1 iulie, un pret de 843,43 lei pe mia de metri cubi in cazul clientilor Distrigaz Sud si de 842,99 lei pe mia de metri cubi pentru abonatii E. ON Gaz Romania. Preturile nu includ TVA.
80% din sisteme centralizate de incalzire trebuie casate

Alimentarea cu energie termica in sisteme centralizate de distributie se realizeaza prin centrale termice (CT) si centrale electrice de termoficare (CET), care furnizeaza energie termica pentru un oras, o zona a orasului sau un cartier. In ultimii ani, consumul total de caldura a scazut lent, datorita, in principal, plafonarii consumului industrial. Astazi, consumul total insumeaza 9 milioane tep (echivalent tone petrol), din care consumul asigurat prin sisteme centralizate de distributie reprezinta 2,6 milioane tep - circa 30%. Incalzirea locuintelor reprezinta 57% din consumul de energie termica.

Numarul locuintelor racordate la sistemele centralizate de producere si distributie a energiei termice este de circa 2.350.000, reprezentand 55% din totalul locuintelor din mediul urban si 29% din totalul locuintelor, conform recensamantului populatiei si locuintelor din martie 2002. In prezent, potrivit raportului emis de MEC, numarul de familii alimentate cu energie termica prin sistemele centralizate de producere si distributie este de circa 1.900.000.

Mai mult de 80% din grupurile termoenergetice din tara au fost instalate in perioada 1970-1980, astfel ca durata normala de viata a fost depasita. In ultimii ani au fost modernizate si retehnologizate doar 10% din centrale.

In raportul guvernamental se precizeaza ca eficienta acestor instalatii a fost afectata si de gradul mare de deconectare in unele localitati, datorat numarului in crestere de familii care aleg sa isi instaleze centrale termice individuale. Consumatorii care raman racordati la sistemele centralizate trebuie sa plateasca suplimentar pentru functionarea intr-un sistem neperformant. Centralele termice individuale sau de bloc au o pondere de doar 12% in cadrul modalitatilor de incalzire.

Factura la intretinere s-ar putea majora pe fondul cresterilor preturilor la combustibil, si, daca vecinul nu are destui bani sa o achite, ne putem trezi ca ni se taie apa calda si caldura in mijlocul iernii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.