Fostul sef al Serviciului de Informatii Externe in perioada 1992-1997, Ioan Talpes, a confirmat la sfarsitul saptamanii dezvaluirile facute de ziarul "Curentul" privind existenta ofiterilor acoperiti ai serviciilor de informatii in mediul jurnalistic. El a precizat ca exista ziaristi care colaboreaza in prezent cu serviciile secrete, sistem care s-a folosit foarte mult si in regimul comunist. Prin urmare, asistam la o perpetuare a practicilor fostei Securitati, fapt confirmat de altfel si de catre Serviciul Roman de Informatii.

De asemenea, Talpes a recunoscut, ceea ce ziarul nostru scria inca de saptamana trecuta, ca unii ofiteri din serviciile de informatii sunt infiltrati in mediile politice si, prin urmare, orice incercare de deconspirare a lor este echivalenta cu o frectie la un picior de lemn, intrucat sunt protejati de Legea sigurantei nationale. in opinia lui Talpes, "ofiterii din serviciile de informatii cu identitate falsa, care actioneaza la ora actuala in politica romaneasca", fac parte din valul trei al dosarelor ce asteapta analizarea la CNSAS.

"In ce priveste dosarele din valul trei, nu stiu daca vor fi desecretizate, eu voi avea o initiativa, ca sa-i retraga", a precizat Talpes. Fostul sef al SIE a mai declarat ca nu exclude posibilitatea manipularii unor dosare, precizand ca se refera la manipularea unor informatii de dinainte de 1989 si ca, de aceea, sustine desecretizarea. Ioan Talpes a vorbit in premiera si despre o a treia arhiva, necunoscuta pana acum opiniei publice. Fostul director al SIE a afirmat ca a treia arhiva cuprinde filme si "jachete", adica microfilme speciale, cu date esentiale din dosare.

Talpes a declarat ca aceste microfilme se afla acum in administrarea serviciilor secrete si ca s-au descoperit intamplator, cand biroul sau a fost zugravit. "Nu era tavan fals, era un rigips puternic, si era plin. Eu sunt sigur ca se vor dezvalui, nu si cele operative", a precizat el. Fostul om de casa al presedintelui Ion Iliescu a refuzat insa sa faca precizari privind "comoara" din peretii vechiului sau birou, limitandu-se la a declara ca microfilmele se afla la loc sigur in arhivele actualelor servicii de informatii.

In calitate de fost sef al SIE, Talpes a afirmat ca o dosariada pe tema colaboratorilor serviciilor de informatii externe ar fi o greseala. "Aceasta este o alta categorie, care n-ar fi bine sa fie abordata", a spus el, sustinand ca trebuie facuta o disjunctie intre activitatile si atributiile interne si cele externe.

"Acum, SIE are posibilitati reale de comunicare cu toate tarile NATO si, daca s-ar intra in aceasta zona, nu le-ar conveni nici lor. Ar fi o mare greseala daca s-ar incepe discutiile asupra acestor oameni, deoarece s-ar produce destabilizare in alte zone. Ar fi o mare greseala daca s-ar trece la discutarea oamenilor care au desfasurat actiuni in strainatate si eu m-as declara impotriva", a spus Talpes.

El a catalogat drept "patriotice" actiunile menite "prezervarii atributiilor fundamentale de independenta si integritate a tarii" desfasurate in plan extern. Talpes a admis totusi ca aceia care au dat informatii despre imigratii romani si pe baza carora acestia au fost hartuiti "au colaborat cu Securitatea politica, pentru ca nu aveau de ce da informatii despre imigranti, acestea nu vizau integritatea sau suveranitatea statului roman".

Basescu, protejat...

Referindu-se la un subiect fierbinte in politica romaneasca, Ioan Talpes a spus ca el crede ca presedintele Traian Basescu nu a fost colaborator al Securitatii, deoarece a operat intr-un sistem paralel, al Marinei. "Este vorba de sisteme ce aproape se excludeau. El, in calitate de comandant de nava, trebuia sa dea zilnic rapoarte, nu la Securitate, ci la forurile competente. Nu cunosc cazuri de comandanti de nava in subordinea Securitatii. Nu gasim rapoarte ale altor comandanti de nava in acest sens", a aratat Talpes. Senatorul a aratat insa ca era posibil ca Securitatii sa ii fie trimise copii ale rapoartelor intocmite de comandantii de nava. Ce s-a intamplat insa cu dosarul de colaborator al serviciul de contrainformatii militare al actualului presedinte, pe vremea cand era elev la Institutul de Marina, nu stie sau nu vrea sa spuna nimic nici Talpes. Nu trebuie uitat ca la scurt timp dupa instalarea lui Basescu la Palatul Cotroceni, Talpes i-a facut acestuia o vizita de curtoazie, in care gurile rele spun ca acesta si-ar fi oferit serviciile noii puteri de la Bucuresti.

Poate de aceea Talpes nu se sfieste sa-i dea sfaturi presedintelui in legatura cu viitorii sefi ai serviciilor de informatii. Fostul sef al SIE si-a exprimat speranta ca viitori sefi de servicii sa fie oameni care sa nu accepte nicio angajare politica, precizand ca "desfide" pe oricine ar sustine ca el ar fi avut vreo angajare politica in perioada cand a fost director al SIE (1992-1997).

...Gusa, atacat

Pe de alta parte, Talpes s-a declarat convins ca presedintele PIN, Cozmin Gusa, nu are acces la informatii din dosare, ci relatii speciale cu CNSAS. "Totusi, un om politic serios trebuie sa stie ca o informatie de acest fel genereaza malversatiuni. Cred ca ar trebui sa-i spun ca nu are ce cauta in politica", a adaugat senatorul, care a atras atentia asupra pericolului care rezida in faptul ca "au inceput sa se ceara dosare de fotbalisti si de petrolisti". "Aceasta e calea prin care se incearca blocarea desecretizarii", a spus Talpes.

Replica lui Gusa nu a intarziat sa apara. Presedintele PIN a afirmat ieri, intr-o conferinta de presa, ca senatorul independent Ioan Talpes "este inca ofiter activ", ca a avut legaturi cu familia Ceausescu si ca, in calitate de sef al SIE, nu a facut nimic pentru deconspirarea Securitatii. Auzind aceste acuzatii, Talpes a reactionat virulent: "Domnia sa (Cozmin Gusa - n.r.) vrea sa dovedeasca electoratului, prin declaratiile sale, ca se zbate pentru pozitia de loaza nationala", a declarat Talpes pentru Mediafax.

Fostul sef al SIE a precizat ca singurul membru al familiei Ceausescu pe care l-a cunoscut a fost generalul Ilie Ceausescu. "Eu l-am cunoscut doar pe generalul Ilie Ceausescu, iar daca voi spune ce am facut, inclusiv pentru evenimentele din 1989, loaza nationala ar fi pusa in situatia de a trebui sa-si ceara scuze public", a spus Talpes.

In ceea ce priveste acuzatiile lui Gusa conform carora nu a facut nimic cat a fost director al SIE pentru deconspirarea Securitatii, Talpes a spus: "Daca dansul era unul dintre ofiterii SIE, ar fi simtit pe propria piele ce inseamna toate acestea. Numai un ofiter SIE ar putea spune asa ceva, insa nu este cazul acestei loaze. El, impreuna cu acea doamna care il insoteste si care apare mereu la televizor, spun numai loaze".

Talpes a precizat ca nu a fost ofiter SIE, ci directorul acestei institutii, a amintit ca a iesit la pensie in anul 1997 si ca, de atunci, este in afara oricarei obligatii, mai putin celei care rezulta din statutul de ofiter in rezerva al armatei. "Am fost ofiter al Ministerului Apararii, nu de Securitate sau al serviciilor. Cat am fost sef SIE, am fost detasat acolo de la Ministerul Apararii", a mentionat Talpes.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.