SRI a inceput sa predea la CNSAS dosarele de siguranta nationala ale politicienilor. Parlamentarii din Comisia SRI contesta legalitatea actiunii, iar Radu Timofte a declarat ca decizia CSAT din 24 iulie trebuie modificata

SRI a anuntat ieri ca a inceput sa puna in aplicare hotarirea Consiliului de Aparare a Tarii privind desecretizarea dosarelor de siguranta nationala cu politicieni si ca a trimis catre CNSAS primele transe. Unii parlamentari din Comisia de control al SRI au declarat insa ca desecretizarea nu poate avea loc in lipsa unei hotariri de guvern si ca "se incalca flagrant legea".

Pentru ca bilbiiala sa fie completa, seful demisionar al SRI, Radu Timofte, a admis, in exclusivitate pentru "Cotidianul", ca desecretizarea dosarelor cu politicieni intimpina unele dificultati de ordin legal. "Ar trebui modificata decizia CSAT din 24 iulie, care vorbeste despre desecretizarea dosarelor. Nu este de competenta CSAT, care putea decide doar intrunirea comisiei mixte", a declarat Timofte. El a mai spus ca a ridicat aceasta problema in sedinta de saptamina trecuta.

SRI anunta primul lot de dosare cu politicieni

Or, marea problema este ca o prima transa cu dosarele politicienilor a plecat deja de la SRI catre CNSAS. Timofte spune insa ca nu se poate pronunta daca aceasta prima transa de dosare a fost desecretizata ilegal, motivind ca "nu are cunostinta de comunicatul SRI" si ca nu stie "daca au plecat dosare". Pe de alta parte, comunicatul SRI, citat de MEDIAFAX, nu prea lasa loc la interpretari: "La data de 1 august 2006, a inceput predarea catre CNSAS a dosarelor declasificate in baza actului normativ amintit".

Mai mult, in comunicatul SRI se mai arata ca "actiunea va continua in ritm intens, pentru a se respecta termenul-limita stabilit". Nu e clar insa despre care termen este vorba, intrucit decizia CSAT din 24 iulie nu este publica. La acea data, administratia prezidentiala a anuntat doar ca "la propunerea presedintelui, CSAT a stabilit ca toate dosarele care se afla la categoria dosare de securitate nationala, apartinind unor oameni politici de la nivel parlamentar pina la nivel de consilier local, sa fie desecretizate".

Timofte: "Problema este de neinteles"

Seful demisionar al Serviciului Roman de Informatii ne-a mai declarat ca ieri-seara o echipa mixta SRI-CNSAS era intrunita pentru a analiza problema desecretizarii dosarelor cu politicieni. "Interpretarea deciziei CSAT este dificila. Problema este de neinteles si pentru cei din comisia mixta", a mai spus Timofte. El a adaugat ca o solutie luata in calcul ar fi modificarea hotaririi CSAT, astfel incit sa nu se mai vorbeasca despre "desecretizare", ci despre intrunirea comisiei mixte care sa decida care dosare vor fi scoase din regimul de "siguranta nationala" si care nu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.