Catedrala Sf. Iosif, pusa in pericol de un proiect dezastruos ce afecteaza grav Capitala

Ceea ce la inceput parea un vis, pe cale sa devina realitate, al bucuresteanului dornic de schimbarea fatadei gri a Capitalei, s-a transformat intr-un cosmar. Constructii, cu sau fara autorizatie, sunt proiectate si chiar ridicate pe locatii din ce in ce mai bizare. Blocul de 13 nivele din Piata Revolutiei, constructia de langa Biserica Armeneasca, Mallul proiectat langa Biserica Kretzulescu, cladirea cu 12 etaje de pe strada Academiei si controversatul proiect numit jignitor "Cathedral Plaza" dezvoltat langa monumentul istoric, Catedrala Sf. Iosif, mutileaza centrul istoric.

Salvati valorile Romaniei!

Catedrala Sf. Iosif din Bucuresti, monument istoric si de arhitectura de peste 125 de ani, este pusa in pericol de construirea unei cladiri de 75 metri inaltime la mai putin de 10 metri distanta. Un proiect dezastruos ce afecteaza grav Catedrala. Sunt avertizari ce circula pe pliantele Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucuresti, care a strans cateva mii de semnaturi impotriva proiectelor de mutilare a centrului arhitectural al Bucurestiului. In ciuda faptului ca autorizatia de construire trebuia sa fie obtinuta in urma acordului direct al Arhiepiscopiei de Bucuresti, conform Legii 50, lucrarile Millenium Building din apropierea Catedralei continua.

Ingrijorator este faptul ca firma dezvoltatoare a demarat lucrarile fara a efectua in prealabil o expertiza asupra lacasului. Cererile pentru autorizatie au la baza un document ce nu cuprinde nicio referire la starea actuala a catedralei din punct de vedere al structurii, desi titlul documentului este "Expertiza tehnica - studiu de impact".

Catedrala Sf. Iosif, amenintata cu prabusirea

Desi specialistii au demonstrat, asa cum sustine academicianul Dinu C. Giurgescu intr-o scrisoare deschisa, ca fundatia de beton a constructiei ameninta cu prabusirea catedrala Sf. Iosif, developerii continua nestingheriti. Cu toate ca s-au facut sesizari in privinta terenului argilos, a panzei freatice active prezenta pe aproape toata suprafata Capitalei, fundatia constructiei este a fost deja turnata.

Reactiile arhitectilor si inginerilor nu au intarziat sa apara. In cadrul unei conferinte de presa, inginerul structurist Emanuel E. Necula din New York a atentionat ca pana la ridicarea noii constructii, degradarea catedralei este iminenta. Necula a reamintit incidentul petrecut la Biserica Armeneasca cand cea mai inalta cladire pe structura metalica construita in coasta lacasului i-a adus grave avarieri. Intr-o singura noapte Biserica a crapat in trei locuri.

Intrata deja intr-un proces iminent de distrugere, catedrala catolica afiseaza fisuri evidente si desprindere faciale. Cauza degradarii este rezultatul trepidatiilor produse de utilajele folosite pentru ridicarea cladirii amplasata mult prea aproape de monument, fata de limita de 100 de metri, permisa de lege.

Dupa spusele aceluiasi specialist, fost proiectant general al cladirii "Cathedral Plaza", autorizatia de constructie este ilegala, iar proiectul nul.
Pentru cladirea-mamut cu 19 etaje si patru niveluri subterane a fost schimbat proiectul initial, iar modificarile facute nu beneficiaza de acordul sau.
Necula sustine ca nu ar fi acceptat aceste modificari, intrucat s-a crescut greutatea constructiei cu 9.000 de tone, de la 21.000 la 30.000.

ONG-urile proteseaza

Proiectele imobiliare care vizeaza transformarea centrului arhitectural au starnit reactii in randul ONG-urilor. Mariana Duma, PR al grupului de initiativa Civic Bucuresti, ne-a declarat ca "nicio capitala care se vrea europeana nu si-a supus valorile culturale unui asemenea masacru".

Cele doua mitinguri organizate de Asociatia 21 Decembrie, Alianta Civica, Civic Media si Grupul Bucuresti, pe 9 si 23 iulie cat si petitia semnata online par sa nu impresioneze autoritatile.

Daca demersurile facute nu vor insemna nimic pentru autoritati si nu vor fi dispuse sa protejeze monumentele istorice, conform doleantelor cetatenilor, Mariana Duma propune "sa se organizeze o dezbatere publica in Piata Revolutiei cu domnul primar si protestatarii, cu vot la urna", in baza Legii nr. 350 din 6 iulie 2001, privind "participarea populatiei la activitatea de amenajare a teritoriului si de urbanism". Curierul National va prezinta in continuare santierele bucurestene care pun in pericol viata cetateanului si a orasului. Alaturi de dumneavoastra putem pune capat haosului si ilegalitatilor din constructii.

Millenium Building isi vinde cladirile

Imobilul de birouri de clasa A Millenium Business Center, ce doseste Biserica Armeneasca, a fost deja vandut. Contra sumei de 40 de mil. euro, fondul britanic de investitii ECPC a achizitionat cladirea de 24 de niveluri cu o suprafata construita de 25.000 de metri patrati. Potrivit unui comunicat al fondului, valoarea finala a tranzactiei va fi stabilita dupa inchirierea integrala a imobilului. Printre principalii chiriasi anuntati de ECPC se numara Banca Mondiala si Transelectrica. Cathedral Plaza si Millenium Business Center au in comun nu doar scandalurile iscate pe seama amplasamentelor, ci si acelasi dezvoltator, compania Millenium Building.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.