Plajele din statiunile Mamaia, Vama Veche, Olimp, Costinesti si Neptun stau sa dispara din cauza eroziunii tot mai acute, avertizeaza specialistii in mediu.

Operatiunea de reabilitare a sudului litoralului, zona cea mai afectata de eroziuni, costa peste 300 de milioane de euro.

Plajele din statiunile Mamaia, Vama Veche, Olimp, Costinesti si Neptun stau sa dispara din cauza eroziunii tot mai acute, avertizeaza specialistii in mediu. "Tot sudul litoralului este in aceasta situatie, din cauza constructiilor hidrotehnice facute fara un studiu bine fundamentat. Un alt motiv al acestei situatii este faptul ca din 1990 pina in prezent nu s-au facut nici un fel de investitii pentru reabilitarea plajelor", ne-a explicat Lucia Varga, secretar se stat la Departamentul ape din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor.

Anual dispare un metru de plaja

Turistii care vor alege statiunea Mamaia pentru plaja risca sa nu aiba unde sa-si puna cearsaful peste 20 de ani, potrivit unui studiu realizat la inceputul acestui an de Agentia Japoneza pentru Cooperare Internationala (JICA), la cererea Guvernului roman. Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" a facut cercetari, care au stabilit cota de ingustare a plajei pentru fiecare statiune: Eforie Nord cu 0,7 metri pe an, Eforie Sud cu 0,6 metri pe an, Olimp si Venus cu 0,5 metri in fiecare an, iar plaja din Vama Veche cu 0,7 metri pe an. Nici Saturn si Mangalia nu mai pot gazdui acelasi numar de turisti ca acum zece ani, din cauza ca plaja s-a redus cu opt metri.

Incepind din anul 1985, plaja din statiunea Costinesti s-a redus cu un metru in fiecare an. Potrivit autoritatilor, reabilitarea celor doi kilometri de plaja din aceasta statiune va costa 60 de milioane de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.