Disparitia lui Omar Hayssam a produs ieri un cutremur in serviciile de informatii autohtone, provocand demisia sefilor SRI, SIE si al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a MAI

Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean au demisionat, brusc, in urma unei sedinte convocate la Palatul Cotroceni, in care s-au analizat conditiile in care controversatul afacerist sirian Omar Haysam a disparut de sub nasul organelor de ancheta. Dupa o discutie aprinsa cu seful statului, cei trei sefi ai SRI, SIE si DGIPI au decis sa isi inainteze demisia. "Demisia a fost acceptata, urmand ca in termen de 30 de zile sa predea atributiile si sarcinile de serviciu", a declarat Adriana Saftoiu, purtatorul de cuvant al presedintiei.

Gestul celor trei sefi de servicii secrete, unul normal intr-un stat de drept, vine dupa ce, in urma cu doua zile, Omar Haysam nu s-a mai prezentat la proces, iar judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au emis un mandat de rearestare pe numele sau.

Disparitia lui Hayssam pare desprinsa dintr-un scenariu asemanator celui al rapirii jurnalistilor, nefiind exclus sa fie pus la cale de anumite grupari din serviciile de informatii, ostile celor trei demisionari. Efectul disparitiei lui Hayssam a pus pe jar autoritatile, dovedind existenta unor interese ascunse. Cei implicati in monitorizarea arabului acuzat de terorism, in loc sa evalueze situatia, au preferat initial sa-si arunce reciproc vina de a nu-l fi supravegheat pe sirian. Surprinzator, "uitand" ca Hayssam a fost eliberat din considerente strict medicale (umanitare), nu pentru ca ar fi fost baiat bun, atat SRI, SIE, cat si DGIPI nu s-au mai obosit sa-l monitorizeze pe Hayssam dupa iesirea din puscarie, pe motiv ca nu ar fi avut aceasta obligatie si ca nu li s-ar fi cerut asa ceva de catre judecator (sic!!!).

Inexistenta unei monitorizari a SRI in cazul unui individ acuzat de terorism e inacceptabila, in conditiile in care Legea 51/11991 privind siguranta nationala are prevederi si obligatii clare. Ieri, mai multe informatii lasau sa se inteleaga ca atat demisia lui Timofte, cat si a omologilor sai ar fi de fapt regizata in diverse laboratoare interne si externe. La fel ca si in scandalul rapirii jurnalistilor romani, cand s-a vorbit de un scenariu si de o regie a serviciilor de informatii, si acum disparitia lui Hayssam e pusa pe seama unui scenariu bine pus la punct, al carui scop a fost indepartarea trioului Timofte - Fulga - Ardelean (zis "Vulpea").

Altfel e greu de explicat cum putea Hayssam sa dispara de sub ochii a noua servicii de informatii, in conditiile in care totusi cineva il monitoriza pe arab. De altfel, inca de la momentul arestarii lui Hayssam s-a vorbit de faptul ca acesta va fi la un moment dat eliberat din arest, dupa care va fi ajutat sa dispara in Siria.

Ieri dimineata, singurul care a avut curajul sa iasa in public si sa "explice" disparitia lui Omar Hayssam a fost chestorul principal Bujor Florescu, seful Directiei de Investigatii Criminale din IGPR. El a declarat ca daca pana la sfarsitul saptamanii nu va fi gasit de politisti, Hayssam va fi dat in urmarire internationala pentru ca se sustrage mandatului de reincarcerare emis de instanta Curtii de Apel Bucuresti. Desi nu stiu unde e, atat SRI, cat si Politia au spus ca Hayssam nu a parasit tara, deoarece are interdictie.

Adela Hayssam, sotia sirianului, a sustinut ca l-a vazut ultima data pe Omar la sfarsitul lui iunie, cand acesta a plecat intr-o directie necunoscuta, fara telefon mobil, la un tratament naturist in zona Vaii Prahova. Ieri, purtatorul de cuvant al lui Hayssam, Mihail Ghenghea, a declarat pentru "Curentul" ca sirianul a plecat de acasa cu "un prieten doctor, tot arab". intrebat cine e "prietenul", Ghenghea a spus ca nici el, nici Adela Hayssam nu l-au mai vazut niciodata pe acel om.

Legat de demisia surprinzatoare a sefilor serviciilor de informatii si despre faptul ca aceasta ar fi fost fortata, trebuie mentionat ca nu de putine ori s-a spus despre Omar Hayssam ca ar fi fost reprezentantul in Romania al serviciilor siriene de informatii si ca arestarea sa a fost de fapt o pedeapsa pentru refuzul de a preda gestiunea activitatilor pe care le controla in tara noastra unui alt personaj. Ca atare, eliberarea si disparitia sa e pusa pe seama unui troc. Desi Omar e disparut, ieri, avocatii sai au anuntat ca au facut recurs la decizia CAB de reincarcerare a sirianului. Surpriza cea mare ar fi cea daca la un moment dat Hayssam ar aparea, astfel incat sa fie si mai evident scenariul eliberarii si disparitiei sale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.