Realizarea cladirii de 19 etaje in vecinatatea sediului acestuia va afecta functionarea echipamentelor care propaga anumite unde electromagnetice. Serviciul Roman de Informatii (SRI) nu si-a dat avizul pentru construirea unei cladiri in vecinatatea Catedralei romano-catolice Sfantul Iosif din Bucuresti, se arata intr-o adresa trimisa miercuri Parlamentului

Potrivit legislatiei in vigoare, avizul SRI este obligatoriu in conditiile in care aceasta institutie are un sediu la o distanta mai mica de 200 de metri de locul constructiei cladirii aflate in proprietatea firmei Millenium. Adresa, semnata de directorul SRI, Radu Timofte, a fost citita de deputatul liberal Mona Musca in timpul unei dezbateri privind oportunitatea si legalitatea constructiei unei cladiri de 19 etaje in vecinatatea Catedralei Sfantul Iosif. Dezbaterea a fost organizata de Comisia de cultura a Camerei Deputatilor.

Mona Musca a subliniat ca directorul SRI nu a putut fi prezent la dezbaterile la care a fost invitat, din cauza programului incarcat, dar a trimis, in schimb, o adresa oficiala prin care aduce la cunostinta parlamentarilor faptul ca institutia pe care o conduce nu si-a dat avizul pentru construirea cladirii de 19 etaje. In 2001 a existat un aviz al SRI, dar acesta nu mai este valabil, din cauza expirarii valabilitatii certificatului de urbanism, in speta a regimului constructiei. De asemenea, Planul de urbanism zonal nu are avizul SRI, potrivit legii. Nu in ultimul rand, SRI considera ca realizarea cladirii de 19 etaje in vecinatatea sediului acestuia va afecta functionarea echipamentelor care propaga anumite unde electromagnetice.

In replica, arhitectul-sef al Bucurestiului, Adrian Bold, a fost de parere ca, daca este vorba despre unde electromagnetice, acestea ar putea afecta sanatatea publica. El a aratat ca la data la care au fost date avizele initiale pentru constructia cladirii nu exista in zona nici o unitate speciala de la care sa fie necesar vreun aviz. Adrian Bold sustine ca in 2001 s-a dat un aviz pentru Planul de urbanism general din partea Consiliului General al Primariei Bucuresti. In opinia sa, "SRI omite unele detalii privind aceasta procedura". "Si in timpul comunismului totul era legal", a afirmat Ioan Robu.

Comisia de cultura din Camera Deputatilor a dezbatut ieri problemele legate de legalitatea si oportunitatea construirii unui bloc de 19 etaje langa Catedrala Sfantul Iosif din Capitala. Arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, Ioan Robu, prezent la dezbatere, a sustinut ca viitoarea constructie nu este oportuna si a semnalat ca desi proiectul initial prevedea o inaltime de 17 metri a cladirii, totusi el a fost transformat si prevede, in prezent, patru subsoluri si 15 etaje cu o inaltime de aproximativ 75 de metri. In opinia lui Robu, in scopul realizarii proiectului, legile au fost interpretate la limita, si s-au introdus alte acte normative pentru a proteja investitia. "Si in timpul comunismului totul era legal", a afirmat Ioan Robu la observatia secretarului de stat din Ministerul Culturii si Cultelor, Virgil Nitulescu, potrivit careia avizele acordate proiectului au fost perfect legale.

Arhiepiscopul a aratat ca singura autoritate care a facut o analiza, pe care insa nu a luat-o nimeni in seama, a fost Inspectoratul de stat in constructii care a solicitat primariei, pe data de 5 mai, justificarea eliberarii autorizatiei de constructie, fara a primi in schimb un raspuns.

Comisia de abuzuri din Camera Deputatilor va realiza, in toamna, un raport pe marginea problemei Catedralei, a afirmat deputatul PNL Catalin Micula. Acest lucru este, in opinia lui Ioan Robu, in defavoarea Arhiepiscopiei, deoarece constructia avanseaza foarte rapid. Comisia de abuzuri i-a audiat deja pe acest subiect pe directorul Inspectoratului de stat in constructii, Dorina Isopescu, pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, si pe prefectul Bucurestiului, Mioara Mantale.

Arhiepiscopia a strans peste 20.000 de semnaturi de la enoriasi, este sustinuta de Biserica Ortodoxa Romana, de comunitatea evreilor si de organizatii neguvernamentale, fapt care, in opinia lui Ioan Robu, ar trebui sa duca la sistarea lucrarilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.