In judetul Suceava a plouat intens in ultimele zile si apa din barajul Tarlita este in crestere, desi se actioneaza cu pompe pentru reducerea nivelului apei. Prefectul judetului Suceava, Orest Onofrei, a cerut sprijinul guvernului pentru a preveni un alt posibil dezastru in localitatea Ostra, ai carei locuitori ar putea fi evacuti din cauza unui dig care este gata sa se rupa.

E vorba de barajul de la Tarnita, care retine apele de la o exploatare miniera, iar daca acesta ar ceda, atunci localitatea Ostra ar fi acoperita de ape si reziduuri miniere. Situatia este grava, spune prefectul Orest Onofrei, pentru ca nivelul apei nu scade. Problema depaseste posibilitatile autoritatilor locale, care nu au reusit decat sa incetineasca cresterea nivelului apei.

Prefectura Suceava a facut o adresa catre Ministerul de Interne, Ministerul Industriei si Comertului, Guvern si catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, pentru a trimite o echipa de specialisti "care sa spuna exact ce se poate intampla si cum poate fi rezolvata acea problema, caci altfel este vorba de un munte de 15 milioane de metri cubi de steril care poate produce o catastrofa atat
ecologica cat si umana", afirma prefectul Onofrei.

"Din pacate, noi am avut o situatie foarte grea cu comuna Arbore. Ostra este o comuna de peste 500 de locuitori, iar in aval se afla comuna Stulpicani, cu aproape 10.000 de locuitori. in 2002 a fost acolo o surpare si sterilul a poluat apele din zona. Este grav daca acel munte de 80 de metri o ia la vale", a mentionat prefectul Onofrei.

Bilantul inundatiilor

Ploile torentiale de la sfarsitul saptamanii trecute au facut noua victime, iar alte trei persoane sunt date disparute, toate in judetul Suceava, in localitatea Arbore. Bilantul Ministerului Administratiei si Internelor arata ca, in toata tara, au fost afectate 87 localitati si aproape 1500 de locuinte au fost avariate.

Apele au distrus complet peste 35 case, iar multe altele sunt in pericol de prabusire. Zeci de drumuri nationale si judetene sunt blocate sau impracticabile. Pe baza prognozelor meteorologice si hidrologice, ministrul mediului, Sulfina Barbu, a anuntat ca au fost suspendate avertizarile pentru cele mai multe judete, insa acestea sunt mentinute pentru judetele din vestul tarii.

Ministrul Sulfina Barbu, a declarat la BBC ca pentru judetele din vestul tarii "exista posibilitatea atingerii cotelor de atentie sau chiar a depasirii lor, dar nu exista posibilitatea de depasire a cotelor de pericol pe raurile interioare".


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.