Un militar roman a decedat si alti patru au fost raniti, in urma unui incident petrecut in dimineata zilei de ieri, in jurul orei 03.00, ora Romaniei, in Afganistan. Militarii se aflau intr-un transportor amfibiu blindat de cercetare si se intorceau la baza din Kandahar dupa ce indeplinisera o misiune de patrulare in sudul Afganistanului. La aproximativ 20 km de baza, primul transportor, dintr-o coloana de patru autovehicule, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. In urma deflagratiei, un militar a fost ucis si alti patru au fost raniti. Ranitii au fost transportati de urgenta la spitalul din interiorul bazei.

Militarul cazut la datorie marti in Afganistan este caporalul Ionel Gheorghita Dragusanu, de 38 de ani, incadrat la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001. Era casatorit si avea un copil. Caporalul se afla in primul transportor amfibiu blindat, dintr-o coloana de patru autovehicule, care efectua o misiune de patrulare. In jurul orei 3.00 (ora Romaniei), la aproximativ 20 kilometri de Kandahar, transportorul a declansat un dispozitiv exploziv improvizat. In urma deflagratiei, caporalul Dragusanu a decedat, iar alti patru militari au fost raniti.

Ranitii, dintre care unul aflat in stare grava, au fost transportati la spitalul militar canadian din baza Kandahar, unde le-au fost acordate primele ingrijiri medicale. Conducerea Ministerului Apararii Nationale isi exprima regretul pentru producerea acestui tragic accident si transmite sincere condoleante familiei caporalului Ionel Gheorghita Dragusanu, greu incercata in aceste momente dureroase.

Potrivit MApN, cei patru militari raniti sunt sublocotenentul Dinu Razvan Manoila, 25 de ani, plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, 37 de ani, sergentul Costinel Valerica Slaniceanu, 28 de ani, si sergentul Laurentiu Serban, 27 de ani. Primii trei militari se aflau intr-un transportor amfibiu blindat de cercetare (primul dintr-o coloana de patru autovehicule), care a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat la intoarcerea catre baza, dupa executarea unei misiuni de patrulare.

Dupa oprirea coloanei, comandantul patrulei, impreuna cu alti doi militari s-au deplasat, conform procedurilor standard de operare in astfel de situatii, catre primul transportor, pentru a acorda ajutor ranitilor. Pe timpul deplasarii, sergentul Serban a declansat un alt dispozitiv exploziv improvizat fiind ranit la picior. O subunitate de interventie si o echipa EOD (Explosive Ordnance Disposal - inlaturarea mecanismelor explozive - n.r.), specializata in deminari, au fost trimise la fata locului pentru a

Condoleante din parteaconducerii MApN

Ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu, si seful Statului Major General al Armatei Romaniei, general dr. Eugen Badalan, au transmis mesaje de condoleante, in urma decesului caporalului Ionel Gheorghita Dragusanu, intr-un incident petrecut marti in Afganistan.

"Imi este greu sa gasesc cele mai potrivite cuvinte pentru a exprima sentimentele care ma incearca in aceste clipe de profunda tristete si suferinta pentru familia, prietenii si colegii caporalului sanitar Ionel Gheorghita Dragusanu, care a cazut la datorie in Afganistan, in urma unui atac terorist. Constient ca nimic nu va sterge durerea celor apropiati si ca nimeni nu-l va putea inlocui in inimile lor, voi face tot ceea ce imi sta in putere pentru a sprijini, moral si material, familia indoliata. Ma plec in fata jertfei caporalului Ionel Gheorghita Dragusanu cu tot respectul cuvenit militarului care a facut sacrificiul suprem pentru binele tarii si poporului sau. Sunt convins ca in asemenea momente, toti romanii sunt alaturi de militarii Armatei Romaniei, care au nevoie de increderea si sustinerea lor.

In mesajul sau de condoleante, generalul dr. Eugen Badalan considera ca "orice am putea spune in aceste momente, nu putem alina durerea celor carora caporalul sanitar Ionel Gheorghita Dragusanu, cazut la datorie in Afganistan, le-a fost ruda, prieten sau camarad". "Este o pierdere grea pentru familia sa, dar, nu in ultimul rand, si pentru cealalta familie a lui Ionel, Armata Romana, a carei uniforma a imbracat-o cu atata drag. Ne vom aduce mereu aminte de sacrificiul sau suprem si-i vom pastra nestearsa amintirea, rugandu-ne mereu lui Dumnezeu, pentru odihna sufletului sau", arata seful SMG.

Desi Italia se retrage, Romania isi va mentine trupele militare in Irak

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat ieri, la Roma, intr-o conferinta de presa organizata dupa intalnirea cu omologul sau italian, Massimo D’Alema, ca Romania nu are in perspectiva retragerea militarilor din Irak, desi Guvernul de la Bucuresti nu vrea sa suplimenteze numarul trupelor existente in prezent in acest teatru de operatii.

Pe de alta parte, ministrul italian Massimo D’Alema a subliniat ca Guvernul de la Roma considera in acest moment incheiata contributia sa militara si financiara din Irak, urmand sa se concentreze pe viitor numai pe sprijinirea economica si civila a refacerii tarii din Orientul Mijlociu. "Suntem o tara care are militari prezenti in foarte multe misiuni de pace din lume", a aratat Massimo D’Alema, adaugand ca din punctul de vedere al autoritatilor italiene prietenia si relatiile cu SUA raman "o coloana" foarte importanta.

"Guvernul SUA stie ca Italia este o tara democratica in care guvernele se schimba si sunt respectate promisiunile angajate fata de poporul italian, una dintre ele a fost retragerea din Irak", a spus D’Alema, confirmand inca o data intentia anuntata de executivul italian de retragere pana la sfarsitul acestui an a militarilor aflati in Irak. Ministrul italian a subliniat ca in momentul de fata Guvernul de la Roma considera insuficienta colaborarea cu autoritatile SUA in ceea ce priveste rezolvarea de catre justitia italiana a cazului agentului Nicola Calipari, ucis acum un an in Irak de catre militarii americani imediat dupa eliberarea jurnalistei Giuliana Sgrena luata ostatica de insurgentii irakieni.

Procuratura italiana a declansat recent ancheta impotriva soldatului american care a deschis focul asupra masinii in care se afla agentul Calipari, extradarea acestuia nefiind agreata de catre autoritatile americane. Presa italiana considera ca divergentele dintre Roma si Washington in privinta cazului Nicola Calipari au determinat retragerea sprijinului majoritatii opiniei publice italiene pentru prezenta soldatilor italieni in Irak, oferind astfel sustinere deciziei fortelor politice care formeaza noul guvern italian de a renunta la aceasta misiune din Orientul Mijlociu.

Alti romani cazuti la datorie

In iulie 2002 a fost dislocat pentru sase luni la Kandahar, in Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie "Neagoe Basarab" in cadrul operatiunii "Enduring Freedom", ceea ce a reprezentat prima actiune de lupta a armatei romane in afara frontierelor dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Pana la evenimentul tragic din aceasta dimineata, trei militari romani si-au pierdut viata in timp ce participau la aceasta operatiune. La 11 noiembrie 2003, o coloana de blindate apartinand Batalionului 151 "Razboieni" ("Lupii Negri"), din cadrul operatiunii multinationale "Enduring Freedom" din Afganistan, indeplinind o misiune de lupta, a fost atacata cu focuri de arma in apropierea granitei cu Pakistanul. Sergentul major Iosif Silviu Fogorasi a fost impuscat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuila a fost ranit. Samuila a decedat la 14 noiembrie, intr-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram.

Cei doi au fost inaintati, post-mortem, la gradul de sublocotenent, fiind decorati cu "Virtutea Militara" in grad de Cavaler, cu insemn de razboi. In aprilie 2005 a murit Narcis Marius Sonei (sublocotenent post-mortem), cazut intr-un atac al talibanilor. Tot in Afganistan, au fost raniti, in timpul misiunii, mai multi militari romani. Sergentul Gabriel Hanganu a suferit, in aprilie 2005, arsuri grave in urma unui atac al talibanilor. Tot in aprilie 2005 a fost ranit si sergentul Adrian Dogaru. In martie 2006, Maiorul Catalin Ticulescu, ofiter de stat major din cadrul batalionului 341 Infanterie "Rechinii Albi" a suferit de o fractura de calcaneu drept, iar plutonierului adjutant Florin Bolovan, cadru sanitar, i s-au tasat patru vertebre lombare, fara afectarea functiunilor neurologice, in urma unei explozii produse in timpul executarii unei misiuni de patrulare la aproximativ 30 de kilometri sud-est de baza de la Kandahar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.