Consiliul European a confirmat limpede data de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la UE

Consiliul European a dat ieri cel mai incurajator semnal de pina acum pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007: "Suntem convinsi ca, daca exista vointa politica necesara, cele doua tari vor putea depasi dificultatile astfel incit sa intre in Uniune la data prevazuta", arata textul concluziilor summitului celor 25 de tari membre UE. Delegatia romana si-a indeplinit deci obiectivele propuse pentru acest summit. Potrivit premierului Tariceanu, acestea erau doua: confirmarea datei de 1 ianuarie si a urgentei ratificarii. Presedintele Basescu s-a declarat incintat ca formularea Consiliului a fost lipsita de echivocul din Raportul Comisiei Europene, din luna mai, si ca se precizeaza clar ca Romania si Bulgaria fac parte din valul al cincilea al extinderii, alaturi de precedentele 10 noi state membre.

Eforturile trebuie continuate

Desi apreciaza eforturile facute in ultimul timp de ambele tari in directia reformelor, Consiliul European "cere Romaniei si Bulgariei sa isi intensifice cu rigurozitate eforturile de rezolvare decisiva si neintirziata a problemelor care mai ramin, si care au fost mentionate in Raportul din 2006 al Comisiei. De aceea, primeste cu bucurie intentia Comisiei de a prezenta urmatorul Raport de monitorizare cel mai tirziu la inceputul lui octombrie 2006 si incurajeaza statele membre sa ratifice Tratatul de aderare la timp", suna documentul adoptat de Consiliu. Premierul Tariceanu a subliniat si el ca este urgenta descentralizarea deciziei privind elaborarea si derularea proiectelor cu finantare din fonduri europene, pentru a putea absorbi sumele respective.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.