Culturile de soia modificata genetic sint inca permise in Romånia, cu exceptia ariilor protejate si a rezerva- tiilor naturale. In urma semnalelor "Greenpeace" Romånia, "Grivco" SA - firma conservatorului Dan Voiculescu - a fost amendata cu 400 de milioane de lei vechi pentru ca detinea soia MG intr-un parc national. De asemenea, culturile politicianului urmeaza sa fie distruse. Dar Dan Voiculescu nu este singurul "fermier" care incalca legea.

In Timis, democratul Valeriu Tabara detine o cultura similara la Statia de Cercetare Agricola Lovrin. Si la Tulcea, organismele modificate genetic se cultiva masiv de catre fermierii Lombardi si Precup. Valeriu Tabara este unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai culturilor de soia modificata genetic (soia MG) create de concernul american "Monsanto" si, totodata, un dusman declarat al legii care protejeaza rezervatiile naturale.

In urma cu o luna, Tabara a demarat in Parlament o campanie menita sa scoata din textul ordonantei adoptate de guvern prevederile care consfinteau limitele ariilor protejate de cultivarea plantelor modificate genetic. Motivul pentru care Tabara a pornit pe aceasta cale? Deputatul democrat detine si el o parcela de soia MG, poreclita soia "frankenstein", in judetul Timis, in zona Statiei de Cercetare Agricola Lovrin. "Cultiv seminte modificate genetic de sase ani. Cam 600 de hectare pe an, anul acesta n-as putea sa va spun exact cite hectare am cultivat. Ei, sa vina sa ma amendeze", declara Valeriu Tabara. De asemenea, deputatul sustine ca legea pe care o incalca este aberanta. "Am si scos aceasta prevedere, adica limita ariilor protejate. Nu are nici o justificare stiintifica cultivarea organismelor modificate genetic (OMG) la o distanta mai mare de 15 kilometri de rezervatia naturala.

"SINT MAI MULT DECIT CONVINS CA VOI MODIFICA LEGEA"

Orice planta tehnologizata creeaza probleme, apreciaza Dan Craioveanu de la Federatia Nationala a Agricultorilor Ecologis ti (FNAE): "Insectele si vegeta- tia solului sint afectate de ierbicidele care se folosesc pentru acest tip de plante. Din acest motiv a si fost introdusa legea care protejeaza rezervatiile naturale". "Domnul Valeriu Tabara se afla in ilegalitate si ar trebui sa i se aplice si lui amenda. Ma tem insa ca va incerca sa scape cu acel proiect pe care dumnealui il promoveaza. Daca reuseste sa aduca proiectul de act normativ intr-o forma publicabila in Monitorul Oficial, cu siguranta va putea contesta o eventuala amenda si va scapa de distrugerea culturilor", mai spune Craioveanu. Tabara e suta la suta sigur ca va scapa usor. "La Camera Deputatilor se va discuta aceasta lege. Sint mai mult decit convins ca voi reusi sa elimin limitele ariilor protejate din lege", ne asigura deputatul PD.

SOIA MG A CRESCUT FRUMOS IN TULCEA

Nici un agricultor din judetul Tulcea nu are permisiunea sa cultive plante modificate genetic. Cu toate acestea, firma "Soia Agro", detinuta de familia Lombardi, nu a insamintat altceva decit semint e MG, tolerante la contestatul insecticid "Glifosat". "Cei de aici (n.r. - firma "Soia Agro") neau declarat ca au cultivat anul asta 220 de hectare. Spun ca stiu care sint riscurile atit asupra sanatatii, cit si ce impact au ierbicidele asupra mediului. Partea buna este ca ne-au promis ca se vor supune legislatiei si ca daca vor veni cei de la Garda de Mediu vor distruge culturile, asa cum o cere legea", declara Gabriel Paun de la "Greenpeace" Romånia.

Paun mai spune ca, din pacate, familia Lombardi nu este singura care a cultivat soia tehnologizata in judetul Tulcea, si mai mult, Ministerul Mediului nu a dat inca avizele pentru soia in acest judet. Sa fie din cauza faptului ca aceste culturi sint interzise in Tulcea? Harta care trebuia consultata de toti fermierii care vroiau sa faca bani cu seminte de la producatorul american "Monsanto" poate fi accesata pe internet la adresa: http://maps.biodiversity.ro/omg/v iewer.htm.

"EU NU SINT TARAN, MAI FRATE, SINT INGINER AGRONOM"

De departe, cel mai puternic fermier din Tulcea este Liviu Precup. Se lauda cu cite 5- 600 de hectare de soia MG, in fiecare an. Anul acesta, a pus mai putin. 400 de hectare. "Cultiv soia de la Monsanto de cind a aparut. I n ultimii patru ani mi-am facut singur saminta. Nu are cine stie ce efecte negative, au interzis-o insa. Anul asta e ultimul si gata", spune Precup. El este de parere ca Romånia va avea foarte mult de pierdut de pe urma agriculturii ecologice pe care autoritatile mizeaza odata cu aderarea la Uniunea Europeana. Intrebat despre ariile protejate, Precup afirma: "Protejat este Parcul National Muntii Macinului, dar este mai incolo". Apoi reia: "Si eu fac parte din comisia aia de administratie care se ocupa de parcul Muntii Macinului". Cu toate ca Precup a evitat ilegalitatea cu doar un kilometru, cultivind cu 1.000 de metri mai departe de limita acestei rezervatii naturale, fermierul tulcean incalca insa un alt teren protejat de lege (despre care se face ca nu stie), Baltile Brailei.

Garda de mediu, cu garda jos

Garda de Mediu este neputincioasa in privinta fermierilor care folosesc seminte modificate genetic in zonele protejate. Si, cu toate ca au birouri in fiecare judet, de obicei afla de culturile interzise din presa sau de la organizatiile neguvernamentale ecologiste. Seful Garzii de Mediu, Silvian Ionescu, explica in ce fel actioneaza organismul pe care il conduce. "Directiile agricole trebuie sa spuna daca au sau nu culturi de plante modificate genetic. Este ca si cum s-ar reclama pe ei insisi".

Marti, o echipa "Greenpeace" a donat Garzii de Mediu din Tulcea un set de teste care se folosesc pentru depistarea plantelor tehnologizate. "Sper ca acest gest o va convinge pe doamna ministru Sulfina Barbu sa dea 1.000 de euro fiecarui judet pentru ca Garda de Mediu sa-i poata depista singura pe fermierii care incalca legea ariilor protejate", afirma un membru Greenpeace Romånia. In momentul de fata, ariile protejate din Romånia ocupa 12,5% din totalul suprafetei cultivabile, ca urmare a reglementarilor Europene.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.