Raportorul pentru Romania al Parlamentului European spune ca Raportul de tara trebuia sa ofere celor doua tari o data clara a aderarii

Romania si Bulgaria nu trebuie tinute in incertitudine, a declarat Pierre Moscovici, raportor pentru Romania al Parlamentul European. Oficialul PE a spus, la o dezbatere cu tema extinderea Uniunii Europene dupa 2007 organizata la Paris de "Club Grande Europe", ca regreta ca, Comisia Europeana nu a transmis un mesaj clar celor doua tari candidate in Raportul din 16 mai.

"Comisia Europeana trebuia sa fie mai transanta si sa dea un semnal clar celor doua state", a spus parlamentarul european, citat de Amos News.
El s-a declarat impotriva oricarei variante de amanare a aderarii Romaniei si Bulgariei, in schimb, avertizeaza ca cele doua tari vor face obiectul unei monitorizari stricte in perioada post-aderare. In opinia sa, amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei cu sase luni sau cu un an nu e o solutie, dimpotriva, cele doua tari trebuie incurajate sa mentina ritmul sustinut al reformelor.

Nici ideea de decuplare a celor doua tari, datorita intarzierilor intregistrate de Bulgaria la unele capitole, nu este privita favorabil de eurparlamentarul francez. Romania si Bulgaria au constituit un tandem in toata perioada procesului de aderare si obtinerea statutului de membru trebuie sa se faca in aceasta formula, a aratat Pierre Moscovici.

Extinderea din 2004 a fost un succes

Pierre Moscovici a afirmat ca extinderea cu noi zece membri a fost o reusita care a contribuit atat la modernizarea noilor state membre cat si la modernizarea membrilor vechi ai Uniunii. Teama privind o migrare masiva a fortei de munca est-europene pe piata vestica s-a dovedit in final o falsa problema. Cu toate acestea, Moscovici a apreciat ca extinderea a fost prost pregatita si prost facuta pentru ca procesul de extindere a coincis cu o criza de identitate a vechilor membri, a Frantei in special, si pentru ca acesta nu a fost acompaniat de un proces de reforma a institutiilor europene.

"Tarile UE erau deja in criza inainte de extinderea din 2004, o criza de identitate, o criza politica si economica, iar respingerea Constitutiei Europene de catre Franta a reprezentat de fapt raspunsul la sentimentul de teama ca ea isi va pierde locul in Europa", a spus Moscovici, adaugand ca, liderii europeni au avut de ales "intre doua incoveniente: fie sa facem extinderea fara sa fi fost facuta reforma institutiilor europene, fie sa nu facem extinderea si sa facem sa functioneze institutiile inainte de intrarea noilor membri". El sustine ca nu au existat "conditii echilibrate si acum platim pentru asta".

Revenind la tonul optimist, Moscovici a spus ca procesul trebuie sa continue si Romania si Bulgaria trebuie sa adere si ele pentru ca, a explicat el, extinderea Uniunii Europene "nu a adus toate beneficiile sale".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.