Florin Buhuceanu, liderul Accept, a plecat azi din tara. Destinatia lui finala este Spania, unde se va casatori civil, dupa ce la Bucuresti Diane Fisher a oficiat casatoria religioasa.

Duminica seara, in cadrul unei ceremonii la care presa nu a avut acces, a avut loc in Romania casatoria religioasa a lui Florin Buhuceanu, presedintele executiv al asociatiei Accept. Serviciul religios a fost performat de Diane Fisher, episcop al Metropolitan Community Church din Canada. Azi, Buhuceanu a parasit Romania pentru a se casatori civil in Spania, tara din care este originar partenerul sau, Raul. Presedintele executiv Accept nu este prima persoana de orientare homosexuala care se casatoreste in afara Romaniei, dar vizibilitatea lui mediatica face ca acest fel de uniune sa iasa in evidenta cu toate complicatiile sale.

Egali in drepturi si obligatii

Precedata de Belgia si Olanda, Spania este a treia tara din Uniunea Europeana care recunoaste casatoria civila dintre persoanele de orientare homosexuala. Pe 30 iunie 2005, actul privind casatoria a intrat in vigoare, avind si dispozitia aditionala conform careia "prevederile legale sau regulamentare care contin orice referire la casatorie se inteleg a se aplica indiferent de sexul sotilor". Textul precizeaza si ca sotii sint egali in drepturi si obligatii, inclusiv aceea de a se ajuta reciproc.

Prin acest document, cuplul beneficiaza deopotriva de drepturi patrimoniale si nepatrimoniale. Printre primele se numara drepturile succesorale, dreptul de dispozitie asupra bunurilor comune, plus creditele si datoriile contractate in comun. Totodata, statul spaniol legitimeaza prin acest act drepturile parintesti si adoptia facuta de un cuplu.

Problematica este insa recunoasterea acestor drepturi ale lui Florin si Raul o data ce amindoi vor reveni pe teritoriul romanesc.

Adaptare contorsionista

Seful Directiei de Drept International, Cooperare Judiciara si Afaceri Externe din Ministerul Justitiei, Razvan Radu, a declarat pentru "Cotidianul" ca nu crede ca "aceasta casatorie civila poate fi recunoscuta in Romania, pentru ca nu exista o baza legala. Codul familiei nu reglementeaza decit casatoria dintre un barbat si o femeie". Radu a precizat ca si Ambasada Marii Britanii (tara care recunoaste uniunea consensuala gay) de la Bucuresti a adresat Ministerului Justitiei o intrebare privitoare la recunoasterea casatoriei si a parteneriatului civil dintre persoane de orientare homosexuala, si ca o pozitie oficiala in acest sens se afla in pregatire la Directia de legislatie.

Presedinta Accept, Romanita Iordache, clarifica: "In zona dreptului privat international, potrivit Conventiei de la Haga, in ceea ce priveste familia, prevaleaza statul in care te afli. Apare insa o contradictie, deoarece exista o directiva a UE privind libera circulatie a cetatenilor europeni, directiva care ni se va aplica si noua din 2007.

Conform acesteia, se recunoaste orice forma de relatie, de la casatoria gay pina la parteneriatul civil intre persoane de orientare homosexuala". Un exemplu practic ilustreaza aceasta contradictie care face singularitatea Romaniei. "Sa zicem ca pe 2 ianuarie 2007 vin aici doi homosexuali olandezi, casatoriti acolo. Unul dintre ei are drept de munca in Romania, venind in calitate de expert, iar celalalt vrea sa isi insoteasca partenerul.

Teoretic, in orice alt stat european in afara de Romania, persoana de orientare homosexuala fara drept de munca poate ramine acolo fara sa treaca prin proceduri, din cauza directivei. La noi, i se va face viata mizerabila, pentru ca noi nu recunoastem parteneriatul sau casatoria, deci nici dreptul lui de sedere pe teritoriul Romaniei implicat de directiva UE", conchide presedinta Accept.

Familie sub lupa

Cum legea spaniola le permite cuplurilor gay casatorite sa adopte copii, statutul acestora pe teritoriul Romaniei este relativ neclar, din cauza nerecu-noasterii uniunii parintilor. Intrebata in legatura cu acest subiect, Theodora Bertzi, secretar de stat la Oficiul pentru Adoptii, a afirmat ca "daca un cuplu gay adopta un copil in Spania, avind o hotarire judecatoreasca adecvata, acest lucru va putea fi recunoscut in Romania".

Bertzi a adaugat insa ca, potrivit datelor statistice pe care le detine, statul spaniol nu face adoptii internationale. "Exista deja familii autohtone care sint in asteptare, iar ele au prioritate fata de cele constituite dintr-un spaniol si un strain".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.