Legea adoptata in 1995, in primul mandat al lui Ion Iliescu, nu a fost una de restituire in sine, ci una de protectie a chiriasilor.

De bine, de rau, chiriasii care cumparau, la preturi mici, case nationalizate aveau initial interdictie de a le vinde, spre a preveni specula. Parlamentul a eliminat recent, pe furis si cu acceptul tuturor partidelor, aceasta restrictie. Ramine in urma o pleiada de politicieni care pot profita din plin de filozofia lui Iliescu in materie de proprietate privata. Ei pot vinde acum casele cu profituri de sute de mii de euro. Ion Iliescu se declara acelasi, sarac si cinstit.

Printre cei care vor profita de modificarile aduse pe sest marti Legii nr. 112, promulgata in 1995 de Ion Iliescu, se afla multi fosti sau actuali demnitari, rude ale lor si magistrati.

Plenul Camerei Deputatilor a votat cu 221 de voturi pentru, 23 impotriva si 5 abtineri o propunere legislativa de modificare a Legii nr. 112/1995, autor fiind deputatul PC Petru Calian. Modificarea adusa elimina un alineat din Legea nr. 112, care le interzicea chiriasilor sa instraineze timp de zece ani imobilele cumparate. Astfel, cei care au achizitionat de la stat case pe Legea nr. 112 la preturi de nimic pot acum sa vinda imobilele pe sume fabuloase. Noua forma a legii promulgate de Ion Iliescu in anul 1995 ii avantajeaza pe multi fosti si actuali demnitari, rude ale unor politicieni sau magistrati care au cumparat imobile de la ICRAL pe aceasta lege. Mai mult, proiectul votat marti le permite acestora sa cumpere si terenurile adiacente imobilelor achizitionate. "Doar 4% dintre casele de la ICRAL au ramas nevindute. Multi proprietari de drept se chinuiesc in justitie de cinci sau sase ani sa le obtina", ne-a declarat Maria Teodoru, presedintele Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv.

Legea controversata a lui Iliescu

La vremea promulgarii Legii nr. 112, in 1995, PNL, PNTCD si societatea civila l-au acuzat pe Ion Iliescu de o noua nationalizare a caselor. Criticile vremii se indreptau in doua directii: faptul ca imobilele nationalizate si inchiriate de ICRAL puteau fi cumparate la preturi modice, de maximum 40 de milioane de lei vechi, si ca actul normativ va da nastere fenomenului speculei pe piata imobiliara. Din cauza celor doua probleme semnalate de opozitie si societatea civila s-a reusit introducerea in lege a clauzei prin care chiriasii nu aveau voie, timp de zece ani, sa vinda casele obtinute in baza Legii nr. 112.

Chiriasii VIP

Potrivit Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv, pe lista cumparatorilor de case nationalizate sint multe nume de demnitari:

Ionel Olteanu - fost deputat PSD w Gheorghe Tinca - fost ministru al Apararii w Cornelia Borislavschi - sora lui Petre Roman w Magda Dumitru - sora lui C.V. Tudor wGheorghe Uglean - fost presedinte al Curtii Supreme de Justitie w Corneliu Gogoneata - procuror la Procuratura Generala w Dan Iosif - deputat PSD si tatal sau Dan Edmond w Liviu Harbuz - fost consilier guvernamental w Emil Cico Dumitrescu - fost consilier de stat w Petre Ninosu - fost ministru al Justitiei w Dudu Ionescu - fost ministru de Interne w Mircea Ciumara - fost ministru al Finantelor w Radu Vasile - fost premier

Gheorghe Uglean zice ca nu vinde casa

Gheorghe Uglean, fost presedinte al Curtii Supreme de Justitie, este si el unul dintre chiriasii deveniti proprietari prin Legea nr. 112. Casa de pe strada Paris nr. 59, compusa din doua dormitoare, o biblioteca, o bucatarie, un living si o sufragerie, pivnita, spalatorie si centrala termica, a fost cumparata "acum 10-12 ani", dupa cum spune Maria Uglean, sotia fostului presedinte al Curtii Supreme de Justitie. Aceasta sustine ca nu au de gind sa vinda casa cumparata de la ICRAL, cu atit mai mult cu cit au scapat si de procesul cu proprietarii, de acum doi ani de zile. "Nu ma intereseaza publicitatea si nu am de gind sa o vind", a confirmat si magistratul Gheorghe Uglean.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.