130.000 de persoane cer despagubiri pentru banii investiti in fond

Curtea de Apel Bucuresti a amanat ieri, pentru 29 mai, judecarea apelului in dosarul privind prabusirea Fondului National de Investitii (FNI). Procurorii au solicitat amanarea acestui dosar deoarece nu au avut timp sa cerceteze motivele apelantilor. Cateva sute de pagubiti FNI precum si cei condamnati in acest dosar, cu exceptia Ioanei Mariei Vlas, au facut apel impotriva sentintei anterioare data de Tribunalului Bucuresti. Pe 13 octombrie 2005, Tribunalul Bucuresti a condamnat-o pe Ioana Maria Vlas la 20 de ani inchisoare pentru inselaciune. Vlas a mai primit 2 ani de inchisoare pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si zece ani pentru abuz in serviciu. De asemenea, Mariei Vlas i-au fost interzise mai multe drepturi civile, timp de cinci ani dupa executarea pedepsei. Ea va executa cea mai mare dintre pedepse, respectiv 20 de ani de inchisoare.

De asemenea, fostul director executiv al societatii, Nicolae Popa, a fost condamnat la 24 de ani, iar fostul director economic Mihaela Sima a primit cinci ani. Fostii membri ai Consiliului de administratie al societatii Gavril Batran si Ioan Dita au primit cate sase ani. Instanta a obligat inculpatii sa plateasca despagubiri impreuna cu partile responsabile civilmente: SC Gelsor Sa, SC Sov Invest SA, SC CEC Valori Mobiliare CENTROCOOP, CNVM si AVAS, catre 1.250 de parti civile constituite in aceasta calitate procesuala pe parcursul urmaririi penale cat si in faza cercetarii judecatoresti.

Dosarul FNI este unul dintre cele mai complexe cauze solutionate de magistratii romani, numai sentinta avand peste 6.200 de pagini, incluzand 13 inculpati, 260.000 de parti vatamate si un prejudiciu total de 3,944 miliarde de lei vechi. FNI a luat fiinta la 17 august 1995, fiind administrat de firma SOV Invest. Prabusirea FNI, in mai 2000, a afectat aproape 300.000 de investitori, generand un scandal cu efecte sociale, economice si politice in a carui solutionare au fost implicate, la diferite momente, Justitia, Politia, Parchetul, institutiile financiare sau comisiile de abuzuri din Parlament. In mai 2000, pagubitii de la FNI au facut o plangere penala impotriva persoanelor vinovate de falimentarea Fondului, cerand recuperarea sumelor pe care le-au investit.

La 31 mai 2000 s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva persoanelor ce au indeplinit functii de administratori ai FNI. Dosarul a fost trimis, spre judecare, la Judecatoria sectorului 2, iar ulterior la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de unde a ajuns la Tribunalul Bucuresti.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.