Sindicatele din Uniunea Europeana solicita o politica unica privind salariul minim pe economie. Astfel, potrivit unui raport prezentat de Confederatia Sindicala Europeana, citat de Reuters, UE ar trebui sa adopte o politica comuna privind salariul minim pe economie, pentru a stabiliza cererea privata de forta de munca si a combate saracia. CSE, care reprezinta 60 milioane de angajati, recomanda ca salariul minim pe economie din fiecare stat membru UE sa reprezinte, initial, cel putin 50% din salariul mediu, urmand ca, in timp, procentajul sa fie majorat la 60%.

Totodata, conform liderilor sindicali din Romania, in momentul de fata, salariul minim pe economie din tara noastra reprezinta doar "30 si un pic la suta" din salariul mediu.

"Un salariu scazut detine o parte din evaziunea fiscala a Romaniei"

Pe de alta parte, CSE solicita aceasta corelare in baza Cartei sociale europene, acest nivel procentual de salariu este stipulat la revizuirea Cartei care a fost aprobata in anul 1999.

"Exista o Carta sociala a Uniunii in care se specifica corelarea. La noi, nivelul de 32% al salariului minim din cel mediu este in continuare pe o panta coboratoare", ne-a spus Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa. Acesta sustine ca ne aflam inca la acest nivel din cauza unei politici in domeniu defectuoase, prin care "se ajunge la grupuri de dezavantajati". Cu toate acestea, liderul sindical ne asigura ca vom atinge procentul solicitat de Carta europeana. De asemenea, Bogdan Hossu arata unul dintre aspectele negative ale unui salariu redus. "Un salariu scazut detine o parte din evaziunea fiscala a Romaniei, romanul remunerat putin apeleaza si la alte forme de venituri pe care le obtine din munca la negru", a incheiat seful Cartel Alfa.

Romania trebuie sa ajunga la acest nivel

Romania trebuie sa respecte cerintele Cartei sociale europene. Pentru tarile europene, aceasta este litera de lege; exact asa cum ar trebui sa fie pentru fiecare guvern cu scaun la cap, a declarat Dumitru Costin, presedintele BNS. Acesta ne-a spus ca tara noastra trebuie sa ajunga la nivelul salarial cerut de Uniune, pentru ca "este un 'must>>, cum ar spune englezul. Deocamdata, la noi salariul minim pe economie reprezinta 30 si un pic la suta din cel mediu".

Reducerea saraciei si a excluderii sociale

Adoptarea unei politici comune privind salariul minim ar determina reducerea saraciei si a excluderii sociale, diminuarea cheltuielilor guvernamentale si ar crea un nivel minim al cererii de forta de munca din partea firmelor, a declarat Claus Schafer, coautor al raportului.

Salariul minim pe economie este stabilit prin lege in 18 dintre statele membre UE, iar nivelul minim depaseste 50% din salariul mediu in sase dintre tari.
In Suedia, Danemarca, Finlanda, Germania, Austria, Italia si Cipru nivelul minim este stabilit prin acordurile colective. ETUC sustine ca majorarea venitului real se situeaza, de la inceputul anilor '80, sub nivelul cresterii productivitatii. Schafer apreciaza ca adoptarea masurilor recomandate va determina, probabil, majorarea ratelor dobanzilor de catre Banca Centrala Europeana.

Analistii economici sunt de parere ca Europa are nevoie de flexibilizarea pietei muncii pentru a concura cu producatorii din Asia, iar majorarea salariului minim pe economie nu va determina o crestere a competitivitatii.

Carta sociala europeana

Carta sociala europeana stabileste drepturile si libertatile si procedurile de control, garantand respectarea lor de catre statele membre.

Carta revizuita din 1996 a intrat in vigoare in 1999 si inlocuieste treptat tratatul din 1961. Conform Cartei, toti europenii utilizeaza aceste drepturi care afecteaza orice aspect al vietii zilnice, inclusiv locuirea, sanatatea, educatia, locurile de munca, protectia sociala, libera circulatie a persoanelor si nediscriminarea. Comitetul european al drepturilor sociale CEDES verifica daca statele membre si-au onorat obligatiile conform Cartei.

Comitetul Ministrilor al Consiliului Europei alege cei 15 membri independenti si impartiali pentru o perioada de 6 ani care se poate reinnoi o singura data. CEDES apreciaza daca legislatia si practica in statele membre sunt conforme cu recomandarile Cartei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.