Un numar de 9.526 de persoane, din 12 judete riverane Dunarii, si-au parasit locuintele afectate de revarsarea apelor, Ministerul Administratiei si Internelor suplimentand numarul efectivelor care participa la operatiunile de protejare a populatiei

Peste 9.500 de persoane au fost evacuate din zonele afectate de inundatiile provocate de revarsarea Dunarii si au fost cazate la rude, in unitati scolare si sanitare, corturi, pontoane plutitoare. Din datele centralizate de Ministerul de Interne, au fost afectate 148 localitati din 12 judete, au fost inundate 3.819 de gospodarii si anexe gospodaresti, 848 de case, iar 227 case au fost distruse si 122 sunt in pericol de prabusire.

De asemenea, inundatiile au afectat 22 poduri si 122 podete, 2,9 km drumuri nationale, 381 km drumuri judetene si 121 km drumuri comunale, iar 21.000 ha suprafete au fost inundate controlat. MAI asigura interventiile necesare cu 1201 de angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Politiei, Jandarmeriei si Politiei de Frontiera, alaturi de 818 de angajati ai MApN si 2003 de angajati ai altor structuri ale statului, totalul fortelor de interventie ridicandu-se la 4022 oameni. Totodata, in zonele afectate se actioneaza cu un numar de 617 mijloace de interventie: 76 autoturisme, 107 autocamioane, 32 autobasculante, 35 autospeciale, 3 vole, 8 barci cu motor, 6 salupe, 31 motopompe, 158 tractoare, ifron 11, 9 excavatoare, 8 buldozere, 2 pompe, 3 elicoptere, corturi 85, microbuze 2, generatoare 10, proiectoare 31.

Populatia din localitatile amenintate de apele Dunarii, evacuata

Evacuarea populatiei din localitatile Sarata, Bistret, Plosca, Carna si Sapata, amenintate de inundatii dupa ce Dunarea a rupt digurile din zona Dabuleni-Calarasi si Bistret, a continuat in noaptea de luni spre marti. In satul Sarata, comuna Calarasi, evacuarea celor peste 2.000 de persoane ce locuiesc in zona de sud a localitatii, impreuna cu animalele din gospodarie si bunurile de valoare, a fost finalizata inca de luni seara. Primarul comunei Calarasi, Vergica Sovaila, a declarat, pentru Rompres, ca oamenii au inteles ca trebuie sa plece din zona. Ei si-au dus lucrurile si animalele la rudele din zona de nord a comunei sau in locurile special amenajate in scolile si statiunea agricola din comuna.

"Oamenii au fost minunati, au inteles care este pericolul si nu s-au opus in nici un fel. Situatia se inrautateste, pentru ca apa se apropie de sat, dupa ce s-a revarsat pe toate terenurile agricole. Speram ca acel canal de irigatii care exista la marginea satului sa mai preia o parte din apa, astfel incat, pagubele sa fie reduse cat mai mult posibil", a spus primarul comunei Calarasi.

Vergica Sovaila a subliniat ca autoritatile continua sa caute noi solutii pentru ca in sat sa ajunga cat mai putina apa. Una dintre acestea consta in spargerea unui dig situat la granita judetelor Dolj si Olt, care protejeaza mai multe hectare de terenuri agricole din judetul Olt. In acest caz, apa ar inunda terenurile agricole si mai putin casele si gospodariile oamenilor. In ceea ce priveste zona Bistret, situata la circa 50 de kilometri in amonte de comuna Calarasi, unde Dunarea a rupt digul de incinta Bistret-Nedeia-Rast, autoritatile au continuat sa evacueze locuitorii din satele Bistret, Plosca, Carna si Sapata.

Premierul multumit de modul in care actioneaza autoritatile locale

Premierul Calin Popescu Tariceanu a apreciat luni la Calarasi ca autoritatile judetene au intervenit eficient si prompt in comuna Spantov. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat ca este multumit de modul in care actioneaza autoritatile dar este nemultumit de situatiile create de nivelul Dunarii.

Premierul a mai declarat ca autoritatile lucreaza prompt si exista si o mare mobilizare de forte. Acesta a mai subliniat ca preocuparea principala este aceea de a pune la adapost viata oamenilor. Tariceanu i-a asigurat pe locuitorii din Spantov ca masurile care se iau vor fi de asa natura incat sa-i fereasca de inundatii cat mai mult.

Ajutoare pentru sinistrati

Presedintele Traian Basescu a declarat in comuna doljeana Bistret, ca este convins ca, in urma evaluarii pagubelor, Guvernul va gasi o formula de ajutorare a persoanelor care au fost afectate de apele revarsate ale Dunarii. Presedintele Basescu a mai spus ca a dat ordin sa se treaca la evacuarea locuitorilor acolo unde autoritatile stiu ca exista pericol ca satele sa fie inundate. Potrivit presedintelui, nu este nici un dubiu ca va fi inundat sudul comunei Bistret. Traian Basescu a mai afirmat ca starea de alerta in care se afla acum judetele de la Dunare este suficienta si nu se pune problema decretarii starii de urgenta.

Apele Dunarii au rupt, luni dimineata, aproape in acelasi timp, doua diguri din judetul Dolj - digul de protectie dintre localitatile doljene Calarasi si Dabuleni, pe o lungime de circa 30 de metri, si digul de aparare din incinta Bistret, distanta dintre cele doua puncte fiind de aproape 70 de kilometri. Bresa de 30 de metri din digul de incinta de la Bistret depasea o suta de metri la ora 16.00. In zona traiesc circa 10.000 de locuitori in satele Bistret, Carna, Plosca, Sapata, Macesu de Jos si Nedeia.

Incinta III din Balta Ialomitei ar putea fi inundata controlat

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri, dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca incinta III din Balta Ialomitei ar putea fi inundata controlat. Primul-ministru a explicat ca, desi debitele Dunarii sunt in scadere, se mentine riscul de inundatii. Oficialul a afirmat ca in incintele I si II din Balta Ialomitei sunt 11 puncte unde se fac deversari peste dig din cauza cresterii nivelului Dunarii si exista riscul ca aceste deversari sa afecteze digul si sa conduca la prabusirea acestuia.

Premierul a mentionat ca nu exista localitati in zona care ar putea fi inundata controlat, incinta III fiind cuprinsa intre doua brate ale Dunarii, pe o suprafata de aproximativ 8.000-10.000 de hectare. Potrivit sefului executivului, specialistii vor evalua starea digului de separatie dintre incinta III si incintele din amonte pentru a se decide daca e cazul ca zona sa fie inundata controlat.

Premierul a aratat ca incintele I si II sunt traversate de calea ferata Fetesti - Cernavoda si de autostrada cu acelasi nume, iar acestea ar putea fi expuse, de asemenea, riscului inundatiilor, in cazul in care se sparg digurile. Totodata, seful executivului a aratat ca principalul motiv al cedarii digurilor de pe Dunare este desecarea fortata si atribuirea unor suprafete agriculturii in anii `60-`70.

Sinistrati salvati cu un elicopter al M.A.I.

Un numar de 11 persoane, intre care si un copil de 11 ani, au fost salvate marti, cu ajutorul unui elicopter al Ministerului de Interne, in zona Bechet - Calafat, judetul Dolj.

Potrivit unui comunicat de presa al MAI, 3 persoane sunt din localitatea Carna, 5 persoane sunt din localitatea Calarasi iar 3 - din localitatea Sapata. Toti cei mentionati nu au respectat dispozitiile autoritatilor privind evacuarea, punandu-si viata in pericol.
Ministerul Administratiei si Internelor face apel si pe aceasta cale la populatia afectata de consecintele revarsarii fluviului Dunarea de a manifesta intelegere fata de dispozitiile autoritatilor care sunt date in concordanta cu prevederile legale si in spiritul salvarii vietii si bunurilor populatiei, se mai arata in comunicatul Ministerului Administratiei si Internelor.

Pericol de imbolnavire din cauza paduchilor

Sinistratii doljeni care au sarbatorit Invierea Domnului pe campul de la marginea localitatii Rast sunt in pericol de imbolnavire din cauza paduchilor. In acest sens, conducerea Dirctiei de Sanatate Publica Dolj si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste o posibila izbucnire a unei epidemii. In tabara sinistratilor din Rast s-a deplasat o echipa de specialisti epidemiologi. Astfel, directorul executiv al DSP Dolj, prof. dr. Dan Mogos, a declarat ca "in tabara au fost aduse bai mobile. Se intreprind masuri si impotriva purecilor si paduchilor, sa nu se extinda. In plus, nu exista surse de apa, canalizare si toalete. Probabilitatea izbucnirii unei epidemii este mare".

Populatia este vaccinata, iar, printre alte masuri, DSP a dispus ca medicii de familie si directorii de spitale din localitatile riverane Dunarii sa nu paraseasca zona si sa asigure permanent asistenta de specialitate.

Traian Basescu se "bate" cu Vantu

Traian Basescu a vizitat ieri zonele afectate de inundatii din judetul Dolj. Prilej cu care a criticat din nou presa, afirmand ca nu ajuta autoritatile, prin semnalele transmise publicului.

Practic, tinta presedintelui a fost postul Realitatea TV, refuzand sa raspunda intrebarilor reporterului. "Ati venit aici abia la o saptamana de la inundatii, in timp ce la podul de la Maracineni ati fost de 15 ori. Oamenii va asteapta la Rast in apa", a spus reporterul postului de televiziune. Raspunsul lui Traian Basescu a fost taios.

"Tie n-o sa-ti spun daca ma duc sau nu, numai pentru ca ai o abordare agresiva. Voi introduceti agresivitatea si intre oameni. Oamenii au nevoie de calm acum. Daca puteti s-o faceti, faceti-o cinstit si nu demagogic. In spatele tau, care il ai pe Vantu, cum plangi tu de oameni, baiatule? Da? Cele cateva sute de mii care au ramas fara toata averea lor de pe urma patronului tau? Atunci lasa demagogia, te rog eu mult!", a replicat presedintele.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.