Un al doilea varf de viitura pe Dunare este asteptat chiar in prima zi de Paste, pe 23 aprilie. Hidrologii apreciaza ca debitul fluviului ar putea ajunge la 15.600 de metri cubi pe secunda la intrarea in tara. Specialistii de la „Apele Romane“ fac masuratori in teren, ca sa identifice o noua zona inundabila

"Vine Tisa cu debit mare de la sarbi. Se pare ca vom avea un Paste cu un al doilea varf de viitura pe Dunare", ne-a declarat Sorin Randasu, seful dispeceratului Administratiei "Apele Romane" (ANAR). El a adaugat ca, in momentul de fata, expertii ANAR sunt pe teren, unde evaluaza zonele Seaca - Zimnicea, Gostinu-Greaca-Arges si Borcea de Jos - Borcea de Sus, vizate de o noua decizie de inundare controlata. "Avem mari emotii cu digul de la Bistret, la care lucram zi si noapte. Deocamdata nu s-a rupt. Sunt sanse sa reziste daca infiltratiile se scurg cu un debit constant. Localnicii care au refuzat evacuarea nu vor avea pe unde sa plece in caz ca se rupe digul", a mai spus Randasu.

In stare critica se afla si digul de la Bechet, care a fost practic "spalat" de ape, dar si cel de la Noianu-Chiscani, care apara, printre altele, un cartier al municipiului Braila. Ieri, la pranz, debitul fluviului la Portile de Fier II era de 15.400 metri cubi pe secunda. Potrivit hidrologilor, debitele vor fi in crestere pe sectoarele Gruia-Calarasi, Braila-Galati si la Cernavoda, in scadere la Fetesti si stationare la Harsova si Isaccea. "Pana cand nu vom fi la cote sigure, nu ne putem relaxa. Vom ramane pe pozitii si in perioada sarbatorilor", a afirmat si Sulfina Barbu, ministrul Mediului.

Sistem de alerta pe Dunare

In bazinul hidrografic al Dunarii vor fi facute teste pentru instituirea unui nou sistem de alerta in caz de inundatii. Acesta ar putea deveni functional la sfarsitul anului 2006. Programul-pilot va fi lansat pe cursul superior si mijlociu al Dunarii, urmand ca ulterior sa fie extins pe toata lungimea fluviului.

Pacatosii fura sacii cu nisip din calea apelor

Doua sute de saci cu nisip, folositi pentru a intari un dig din Timis, au disparut, miercuri seara, de pe malul raului Barzava. Autoritatile cred ca au fost furati. "Nu e normal ce se intampla. Noi de o saptamana nu dormin, muncim intruna. Merita oamenii astia ceva?", a spus Mihnea Stanca, directorul Directiei Apelor Banat. Stanca a mai spus ca alti doi localnici au fost prinsi de autoritati, miercuri, tot in zona comunei Denta, in timp ce furau nisip din albia Barzavei, cu un tractor cu remorca. Hotii au fost amendati cu cate cinci milioane de lei.

Inundatiile, pedeapsa de la Dumnezeu

Principala cauza a inundatiilor sunt pacatele oamenilor, crede IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. "Fie primarul, fie ministrul, fie prefectul e vinovat de inundatii sau de ce vine Dunarea in mare. De vina sunt pacatele noastre, incepand cu ale mele. Dumnezeu i-a cedat omului controlul asupra naturii, dar si-a pastrat pentru sine meteorologia, pe care noi nu o putem controla. Asa incat sa nu mai dam vina unii pe altii, e mai cinstit asa", a declarat inaltul ierarh ortodox.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.