Dunarea nu vrea sa asculte de autoritati si, dupa inundarile controlate decise in ultimele trei zile, a scazut doar un centimetru si ameninta cu imense pagube materiale. Hidrologii spun ca cel putin inca 10 zile fluviul va fi la cote extraordinare, iar meteorologii anunta ploi importante.

Autoritatile au decis duminica seara o noua inundare controlata, in judetul Ialomita, in zona Facaieni-Vladeni-Brailita, in speranta ca debitul si nivelul Dunarii vor scadea. 300 milioane de metri cubi de apa au patruns pe campuri, dar nivelul fluviului a scazut cu doar un centimetru. Prognozele meteorologilor arata ca de la Giurgiu pana la Tulcea apele vor creste continuu, iar de la Corabia la Turnu Magurele vor ramane la un nivel maxim de 7,60 cm adancime. In aceste conditii ieri seara s-a decis realizarea de pirotehnisti a unei noi brese in Calarasi-Raul, in dreptul localitatilor Modelu, Dichiseni, Unirea si Galdau.

Localnicii sunt gata sa evacueze casele in cazul in care Dunarea nu "asculta". Autoritatile locale sunt pregatite sa evacueze inca 10.000 de locuitori din patru comune din zona, iar alte 3.000 au plecat deja in toiul noptii de ieri. Sute de sinistrati au refuzat sa mearga in alte localitati unde se oferea cazare si au ramas pe camp, spre Bailesti, in corturi.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.