Dunarea creste vertiginos, de la o ora la alta. Ieri, debitul fluviului ajunsese deja la 15.500 de metri cubi pe secunda la intrarea in tara. Digurile au inceput sa cedeze. In plus, raurile interioare s-au revarsat in Banat si in Oltenia

Incepand de ieri, Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor (MAI), a dispus instituirea starii de urgenta de gradul II pe Dunare. O treime din efectivele MAI din cele zece judete limitrofe fluviului se vor afla permanent in unitati, fiind pregatite sa intervina pentru sprijinirea populatiei si limitarea efectelor inundatiilor.

De ieri, digurile au inceput sa cedeze. In Mehedinti, apele Dunarii au spart cele trei diguri de protectie ridicate de localnicii din satul Cozia acum cateva zile, iar apele au intrat in case si in gospodarii. Bastinasii au fost evacuati. Digurile de la Gruia si de la Garla Mare s-au fisurat, iar autoritatile lucreaza continuu sa le intareasca. Si in Dolj, apele au rupt noaptea trecuta digurile inaltate de localnici. Autoritatile i-au evacuat pe localnici si i-au cazat peste noapte in adaposturi speciale sau la rude. De asemenea, in Ialomita, la Fetesti, cele doua diguri de pe malul Dunarii au cedat si zeci de localnici au fost evacuati.

Primul dig de pe malul Bratului Borcea s-a fisurat noaptea trecuta, din cauza infiltratiilor. Ploile din ultimele zile au dus la inundatii si pe raurile interioare. In judetul Timis, au fost afectate 19 gospodarii din comuna Manastur. Viitura pe raul Barzava a dus la evacuarea a 40 de familii. In comuna Sopot, din Dolj, zeci de gospodarii si sute de hectare de teren agricol au fost acoperite de apa dupa ce un parau a iesit din matca.

In estul tarii, Prutul ameninta sa inunde drumul national dintre Galati si Barlad. Raul ajunsese ieri la dig, in dreptul localitatii Slobozia. "Ploile din ultimele zile au dus la cresteri importante ale debitelor pe raurile din Banat si din bazinele Jiului sau Oltului. Toate acestea aduc surplusul de apa in Dunare. Fluviul va mai creste in urmatoarele zile, probabil peste 15.800 de metri cubi pe secunda", spune George Stancescu, hidrolog de serviciu la Institutul National de Hidrologie (INHGA).

Inundatii controlate

Autoritatile analizeaza posibilitatea ca, incepand din aceasta dimineata, anumite zone de pe malul Dunarii sa fie inundate controlat pentru a atenua pagubele care ar putea fi provocate de varful viiturii, estimat la 16.000 de metri cubi pe secunda.

170 de milioane de euro pentru inundatii

Comisia Europeana a aprobat realocarea unor fonduri SAPARD de 168,9 milioane de euro pentru refacerea infrastructurii din zonele afectate de inundatii anul trecut, a anuntat, ieri, Ministerul Agriculturii. Suma va fi folosita pentru refacerea drumurilor afectate de inundatiile din 2005, precum si pentru masuri de prevenire a inundatiilor sau protectie impotriva inundatiilor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.