Scurgerile de informatii secrete referitoare la baza de la Kandahar au fost “inocente”, nefiind vorba de o “afacere de spionaj”, a precizat ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu

Ministrul apararii a spus ca, "din elementele pe care le-am avut noi, scurgerea a fost inocenta", adaugand ca numarul de incidente de securitate in armata romana este "mult mai mic decat la armate mult mai bine vazute".

Planuri strict secrete ale misiunilor Coalitiei antiteroriste care contineau chei de criptare si decriptare pentru transmisiile radio, parole si semnale folosite in misiuni, tactici si proceduri de angajare in lupta, indicative radio, schema reperelor si dispunerea punctelor de paza si observare, dar si intreaga documentatie privind baza americana de la Kandahar, au intrat la inceputul lunii februarie in posesia unei publicatii centrale avand ca sursa MApN.

"Nu a fost nici prima nici ultima scurgere de informatii, a fost cea pentru care s-a facut cea mai mare mediatizare", a spus Atanasiu, care a aratat, in context, ca si dupa acest caz au mai existat incidente de securitate.

Ministrul Apararii a reiterat faptul ca informatiile clasificate erau vechi, din 2003 si nu puneau cu nimic siguranta operatiilor militare.

MApN a dat un "exemplu foarte clar" in ceea ce priveste sanctiunile date subordonatilor sai, 79 de cadre militare, intre care trei generali primind diferite sanctiuni mergand de la mustrare pana la a nu mai permite avansarea in grad sau retinerea unei sume de bani din salariu, a mai spus Atanasiu.
El a adaugat ca unul dintre cei generali sanctionati a primit "o amenda consistenta". "Cred ca ar fi preferat o mustrare sau o amanare a inaintarii in grad", a comentat cu umor Atanasiu.

Ministrul Apararii a negat, in alta ordine de idei, orice disputa politica pe marginea detinerii sefiei Directiei Generale de Informatii a Armatei. "Spre deosebire de SRI sau SIE care au in frunte un civil care poate fi membru unui partid politic, seful DGIA este un militar care nu poate face politica", a precizat Atanasiu, care a adaugat ca si civilii care lucreaza in cadrul Directiei amintite au obligatia de a nu fi implicati politic.

Din 2007, Romania poate pune la dispozitia SUA facilitati militare

Ministrul apararii nationale, Teodor Atanasiu, spera ca anul viitor Romania sa poata pune la dispozitia fortelor armate ale SUA facilitati in vederea creerii unor baze americane pe teritoriul Romaniei. "In prezent definitivam toate aspectele tehnice legate de aceste facilitati", a spus Atanasiu care a adaugat ca partea romana poate urgenta, la cerere, acest proces.

Ministrul Apararii a precizat ca Romania a facut oferte si altor armate pentru a utiliza facilitati militare. Atanasiu a spus ca "este foarte avantajos, pentru ca nimic nu pui la dispozitie pe gratis", adaugand ca cei care vor beneficia de aceste facilitati vor plati serviciile in sine dar si taxele si impozitele aferente.

El a aratat ca efectele sociale ale amplasarii bazelor sunt benefice, estimand ca aproximativ jumatate din populatia activa a zonei va lucra direct sau indirect pentru aceste structuri militare.

Nu a exclus insa posibilitatea amplasarii pe teritoriul Romaniei a unei tehnici de lupta americane sofisticate, cum ar fi elemente din scutul american antiracheta. "Noi suntem tara de granita pentru NATO si UE - speram din 2007. E foarte important sa avem toate elementele de supraveghere necesare pentru apararea colectiva si euroatlantica", a mai spus ministrul Atanasiu.

Proiect de lege cu drepturi si obligatii pentru angajatii MApN

Proiectul Statului Cadrelor Militare contine prevederi care reglementeaza obligatiile dar si drepturile pe care salariatii MApN le vor avea o data cu trecerea la o armata profesionista, a declarat ministrul Apararii Nationale, Teodor Atanasiu. El a mai adaugat ca generalii de patru stele vor putea sa ramana in activitate pana la 65 de ani. In prezent, numarul total al generalilor cu una, doua, trei sau patru stele este in jur de 90, in conditiile in care armata romana are aproximativ 96 000 de angajati.

In armata noastra exista, in prezent, aproximativ un general la o mie de militari ceea ce reprezinta "o norma medie a NATO". "Eram tara cu cei mai tineri pensionari militari din Europa dar MApN va trebui sa faca cateva economii cu pensiile militare", a spus, in context, Atanasiu.

Referitor la cele peste 1000 de cadre militare iesite la pensie si care s-au intors in activitate in cadrul MApN, ministrul Atanasiu a mentionat ca s-a redus semnificativ numarul acestora. Atanasiu a explicat ca legea da dreptul acestei categorii de personal sa participe la concursurile organizate in cadrul MApN in calitate de civil, iar in momentul in care castiga postul ministerul e obligat sa le faca un contract de munca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.