O data la o suta de ani, Dunarea atinge cote exceptionale si "rade" tot ce intalneste. In Europa, fluviul a facut deja victime si a inundat toate tarile prin care trece. Maine, viitura este asteptata sa intre pe teritoriul tarii noastre, din Caras-Severin, pana la Marea Neagra.

Ministerul Mediului a transmis o situatie apocaliptica pentru scenariul cel mai crud: zeci de mii de case afectate in 105 localitati, de-a lungul a zece judete. Daca se rup digurile, Dunarea va inunda blocuri, case, biserici, porturi, terenuri agricole, drumuri, cai ferate, fabrici, scoli si tabere scolare.

Toata saptamana, autoritatile locale si nationale au muncit la consolidarea malurilor, intarirea digurilor si evacuarea locuintelor ilegale din apropierea fluviului. "La Uzlina, de exemplu, in Delta, intreg satul a fost evacuat complet in anii ‘70, dar in ultimii ani localnicii au ridicat din nou case, neautorizat. De aceea, acum casele se inunda din nou. Si in alte zone au fost inundate constructii ridicate fara autorizatie, langa apa", ne-a informat Sorin Randasu, seful Departamentului National "Apele Romane". El spune ca, in acest moment, nu exista nici o bresa pe diguri, iar cresterea fluviului este lenta, ceea ce permite autoritatilor sa fie "pe faza", in caz ca e nevoie de interventii.

Dupa experientele de anul trecut, cand familii intregi au refuzat sa-si abandoneze casele in calea apelor, autoritatile au luat de aceasta data masuri. Pentru ca oamenii sa nu fie luati pe nepregatite, s-au facut si simulari de evacuare.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.