Prefecturile din19 judete ale tarii au fost avertizate asupra riscului crescut de inundatii - Banatul, Oltenia, Crisana si Moldova sunt amenintate de revarsarea apelor - Ploile vor tine pana la finele saptamanii

Cumularea apelor rezultate din topirea zapezilor cu precipitatiile anuntate de meteorologi ar putea provoca inundatii de mari proportii, comparabile cu cele din Banatul, de anul trecut.

"Punctele critice sunt bazinul Crisului, nordul tarii, unde a ramas un strat considerabil de zapada si Oltenia. Cantitatile de precipitatii anuntate nu vor fi mari, cam 20 de litri pe metrul patrat, dar cumulate cu topirea zapezii, vor crea probleme serioase", ne-a declarat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie. El a mai avertizat ca fenomenele vor fi mult mai puternice pe versanti, in vai si in zonele joase, care acumuleaza apa, zone unde se vor produce viituri rapide si violente. In plus, alunecarile de teren vor completa tabloul dezastrelor, riscul fiind prezent in special in judetele Mehedinti, Dolj, Olt si Arges. Pe de alta parte, Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) sustine ca s-a pregatit cu toata logistica pentru a infrunta furia apelor. "Am pregatit sistemele de atenuare a viiturilor la barajele de pe rauri si monitorizam cu atentie evolutia debitelor", spune Sorin Randasu, seful dispeceratului ANAR. Chiar daca azi Dunarea nu ridica probleme majore, spre finele saptamanii se asteapta ca debitele sa creasca pe fondul precipitatiilor din restul Europei.

Ultima ora

Pietarii din Bucuresti au umflat artificial pretul legumelor si fructelor, sub pretextul ca productia a fost afectata de inundatii, chiar daca marfa nu provenea din zonele cu probleme, ci mai mult din import. Pretul cartofilor a crescut cu 25%.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.