10.000 de unguri ar putea veni miercuri la Odorhei sa proclame autonomia Tinutului Secuiesc. Cresterea peste noapte a numarului majoritarilor in oras nu-i sperie pe cei o mie de romani de acolo. Ce le-ar da cu adevarat fiori reci ar fi eventuala pogorire in zona a lui Vadim, cu miile lui de „patrioti“.

"Daca ungurii urca acum in ring, cu cine sa se bata? Cu noi, nici 2% din populatia orasului? Daca ar veni Vadim cu oameni, atunci ar avea adversar", analizeaza unul dintre cei doi preoti ortodocsi din oras, Puiu Pavel, sansa ca Ziua Nationala a Maghiarilor de Pretutindeni sa iasa miercuri, 15 martie, cu scandal.

Solidaritate, predica maghiarii

Ieri, majoritarii si minoritarii din Odorheiu Secuiesc s-au pregatit sufleteste pentru mult trimbitatul miting in care Consiliul National al Secuilor ar putea proclama autonomia Tinutului Secuiesc. La biserica reformata, pastorita i-a indemnat pe secui "sa fie uniti si sa inspire solidaritate la mitingul de miercuri. Va fi o mare sarbatoare si ne vom bucura toti de ea. Sustin autonomia si cred ca ea ne-ar aduce prosperitate".

Preveniti violentele, cere episcopul ortodox

De cealalta parte, episcopul ortodox al Covasnei si Harghitei, Ioan Salajan, a venit sa slujeasca in fata romanilor din oras, 90% dintre ei politisti si militari ajunsi, cu tot cu familii, din alte judete, la Odorheiu Secuiesc: "Fiind prima duminica din postul Pastelui, Duminica Ortodoxiei, trebuia sa slujesc la catedrala mea din Miercurea-Ciuc. N-am vrut sa ajung dupa inmormintare, am vrut sa previn eventualele violente si de asta am venit azi la Odorheiu Secuiesc, inaintea mitingului secuilor. Sa le transmit oamenilor un mesaj de pace si de linistire". In biserica, femeile, asezate disciplinat in stinga, isi potoleau copiii, iar in dreapta - barbatii, imbracati in geci negre si pantaloni, arborau fete imobile, obtinute cu scoala militara, in timp ce episcopul Salajan le spunea ca n-au de ce sa se teama.

"Am asigurari din partea maghiara ca nimeni nu va fi lovit, iar de la Parlament - ca Dumnezeu si tara nu se negociaza. (...) De asemenea, mi-as dori ca zilele astea, in cazul familiilor mixte, sa nu va priviti altfel sotul si sotia, daca vrea autonomie. Sa fiti cit mai pasnici, sa va iubiti aproapele", a incercat episcopul sa previna toata gama de conflicte, inclusiv pe cele marunte.

Un ceferist roman ne spune ca nu-i e frica de mitingul de pe 15: "Doar daca ar fi o contramanifestatie ar putea scapa lucrurile de sub control si nu cred ca au sanse sa obtina autonomia". Amicul lui, un fost politist, crede ca statul roman ar fi trebuit sa ia masuri mai radicale: "Trebuiau sa interzica manifestatia, si gata. Ce autonomie?" Preotul Puiu Pavel ne spune ca "temerea pe care o au unii dintre romani e ca secuii chiar ar putea obtine autonomia. Pina la urma au primit intotdeauna tot ce au vrut".

Efectul Vadim

Dupa slujba catolica, un cuplu de secui dezbatea pe tema Tinutului Secuiesc: "Avem nevoie de asta pentru copiii nostri, sa o duca mai bine. Calea e sa iesim in strada si sa ne facem auziti. Nu UDMR e solutia", combatea el. "Eu sint de parere ca ar trebui sa urmam politica pasilor marunti. Nu cred ca prin pozitii radicale putem obtine ceva de la romani. Din pacate, UDMR nu a invatat sa negocieze cu romanii. Politicienii romani nu cunosc istoria maghiarilor si, mai trist, nici macar pe a lor", cerea sotia o solutie mai diplomatica. "Va fi o adunare pasnica, de care avem neaparata nevoie pentru a obtine ceea ce vrem. Autonomia ne va face s-o ducem mai bine", spera si o femeie.

Primarul din Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, e de parere ca numarul manifestantilor va fi mai mare decit cel scontat initial si va ajunge la 10.000 si din cauza declaratiilor belicoase ale lui Vadim: "Cind Vadim a spus ca o sa vina cu o suta de mii de romani, efectul a fost invers si vor veni mai multi maghiari".

Odorheiu, cartelat intre rivalii politici maghiari, UDMR si UCM

Marea adunare secuiasca seamana cu o reglare de conturi intre cele doua tabere din elita politica a maghiarilor ardeleni. Echipa de tineret (CNS si UCM), mai nabadaioasa, da semne ca vrea sa o detroneze pe cea de vedete (UDMR), pe care o acuza de blaturi.

Prin mitingul din 15 martie, Consiliul National al Secuilor (CNS) a cistigat, dupa ani buni de periferie, vizibilitatea necesara pentru o lupta ceva mai confortabila cu greii UDMR. Vizita primarului Szasz la Basescu, campania media si multimea preconizata a se aduna in centrul Odorheiului sint semne sigure ale acestui beneficiu de imagine.

Cele doua tabere ale maghiarimii

Szasz Jeno, care e si presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM), se simte jignit de eticheta de "radical" care i se atribuie. "E bine ca romanii sa stie ca intr-adevar exista doua tabere in comunitatea maghiara din Ardeal, fiecare reprezentata politic, dar e nevoie de o clarificare. Nu e vorba despre moderati si radicali, ci despre moderati si oportunisti, acestia din urma fiind reprezentati de actualii lideri ai UDMR", spune Szasz.

Monopol UDMR

Edilul Odorheiului sustine ca, dupa 16 ani de la Revolutie, UDMR nu a oferit solutii viabile pentru comunitatea pe care o reprezinta. "E nevoie de o alternativa politica la actualul monopol al UDMR. Din pacate, politicienii romani percep comunitatea maghiara exclusiv prin liderii ei actuali, care lasa impresia unui meci de fotbal intre doua echipe, de fapt noi si ei. De fapt, numai ei joaca meciul asta. Au de partea lor inclusiv arbitrii", declara Szasz.

"Intilnirea pe care am solicitat-o presedintelui Basescu mi-a dat insa de inteles ca sintem intr-o noua etapa a relatiei dintre majoritate si minoritate, in care conteaza si vocile alternative. Basescu este un om care prefera dialogul direct si deschis in locul vorbelor spuse pe la spate. Imi pare rau sa o spun, ca ungur, dar il prefer mai curind pe presedintele Basescu decit pe Verestoy. UDMR a ajuns un partid de cirpa care se aliaza cu oricine ca sa guverneze", conchide liderul UCM.

In replica, senatorul Peter Eckstein-Kovacs spune ca: "In toti acesti 16 ani, UDMR a facut destul de mult pentru comunitatea maghiara, alegind insa mijloacele acceptate de aceasta. Etichetele care ni se atribuie sint nefondate. Noi toti reprezentam comunitatea maghiara si faptul ca sintem numiti radicali sau moderati e opera presei. In orice caz, consider discursul si mijloacele folosite de liderii UCM, si nu neaparat in sens peiorativ, ca fiind radicale".

Duelul gigantilor de provincie

Pe linga impartirea in reformati, catolici, ortodocsi sau unitarieni, Odorheiu Secuiesc cunoaste si segmentari mai lumesti, pe criteriul politic. O parte a orasului tine cu presedintele UCM, Szasz Jeno, o alta tine cu la fel de potentatul sau rival de la Bucuresti, Verestoy Attila. Restul, o categorie tot mai numeroasa, o formeaza sictiritii, carora duelurile locale le-au ajuns pina peste cap. Cei doi adversari s-au batut de-a lungul timpului pe mai multe planuri. Szasz si-a facut o echipa de fotbal in sala, iar Verestoy una de handbal, tot in sala. Au urmat apoi doua posturi de televiziune, doua de radio, doua ziare locale, de-au ajuns localnicii sa faca bancuri despre concurenta de imagine dintre cei doi. Pina si cind merg pe strada se intreaba care-i trotuarul unuia si care-i al celuilalt.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.