Romania va dezvolta o politica "proactiva" pentru combaterea terorismului, care se va realiza prin mijloace pasnice, dar care nu exclude contracararea prin forta, inclusiv prin instrumente militare, precum si participarea la "coalitii de vointa".

Conform proiectului Strategiei de securitate nationala publicat, ieri, pe site-ul Presedintiei, terorismul international de sorginte extremist-religioasa, structurat in retele transfrontaliere, reprezinta amenintarea cea mai grava care pune in pericol securitatea natiunilor democratice ale lumii. Masurile avute in vedere pentru combaterea acestuia vor fi, prioritar, de natura politica, diplomatica, economica si sociala, precum si cele ce privesc actiunea civica, dublate permanent de un efort adecvat, legitim si eficient in plan informational.

"Masurile de contracarare prin forta, inclusiv prin instrumente militare, vor fi intotdeauna actiuni de ultima instanta, conforme cu prevederile dreptului international si proportionale cu natura, urgenta si caracteristicile pericolului", se arata in document. Potrivit proiectului, definirea unui "cadru legitim de angajare proactiva", capabil sa previna si sa combata eficient noile riscuri si amenintari, solicita o combinatie complexa de politici, instrumente juridice si actiuni ce trebuie realizata atat prin eforturi doctrinare, normative si organizatorice interne, cat si prin activitatea desfasurata in cadrul structurilor integrate de securitate si al cooperarii internationale. "Terorismul nu poate fi ignorat, nu poate fi tolerat si nu poate fi invins decat prin solidaritate si actiune colectiva", se arata in proiectul Strategiei de securitate nationala.

Conform documentului, pentru combaterea acestui flagel, Romania va actiona, "ori de cate ori va fi necesar", in cadrul NATO, al UE si al altor organizatii internationale care au aceleasi obiective si impartasesc aceleasi valori. "Romania va participa la actiuni in cadrul unor coalitii de vointa, pe baza unor decizii politice rationale (...), in conformitate cu principiul dreptului la aparare individuala si colectiva, cu alte prevederi ale dreptului international", se mai arata in document. Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale remis agentiei Mediafax, proiectul va fi reactualizat in functie de observatiile transmise de ministerele reprezentate in CSAT. La finalul sedintei CSAT din 13 februarie a.c., seful statului a anuntat ca forma finala a strategiei de securitate nationala va fi adoptata de Consiliu peste 30 de zile, dupa care va fi trimisa Parlamentului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.