Departamentul National Anticoruptie si-a prezentat bilantul activitatii pe anul trecut.

Sedinta s-a desfasurat la scurt timp dupa incheierea consultarilor de la Cotroceni, intre presedinte si partidele politice, pe tema ordonantei de functionare a Departamentul National Anticoruptie.

Prezent la sedinta, presedintele Traian Basescu i-a asigurat pe procurori ca toate partidele politice vor vota pentru ordonanta DNA si ca nu vor exista nici un fel de modificari privind atributiile legate de anchetarea a parlamentarilor.

Seful statului le-a mai promis magistratilor ca nici un politician nu va face presiuni asupra lor.

DNA are probleme politice

Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a precizat ca si-a inceput mandatul la Departamentul National Anticoruptie pe fondul existentei a numeroase critici privind lipsa de activitate a procurorilor in dosare de mare coruptie.

Aceasta ar fi o chestiune pe cale de rezolvare, apreciaza procurorul-sef al DNA, care spune ca acum are o alta problema, de natura politica, pe care nu o mai pot rezolva procurorii.

"Desi se cerea Parchetului National Anticoruptie sa rezolve dosare de mare coruptie, atata timp cat nu s-a intamplat nimic, nu a ridicat nimeni problema si nimeni nu a ridicat vreun semn de intrebare cu privire la legitimitatea si competenta materiala a acestor procurori. Paradoxal, acest lucru s-a intamplat odata cu rezolvarea unui caz care privea un parlamentar. Cand acesta a ajuns in instanta, Curtea Constitutionala a constatat faptul ca PNA nu este competent sa cerceteze faptele comise de parlamentari", a explicat Daniel Morar.

Daniel Morar a fost numit la conducerea Parchetului National Anticoruptie anul trecut, in urma pensionarii procurorului-sef de atunci, Ioan Amarie.

Retragerea lui Ioan Amarie s-a produs intr-un moment in care tot mai multe voci semnalau faptul ca PNA nu reusise sa instrumenteze nici un caz de mare coruptie, desi acesta a fost scopul pentru care a fost creat.

Politicieni de varf anchetati

Primele dosare mai grele ale Parchetului National Anticoruptie i-au vizat pe liderii PSD implicati in dosarul stenogramelor.

Dupa ce Adrian Nastase sau Rodica Stanoiu au ajuns la audieri, mai multi parlamentari PSD si PRM au sesizat Curtea Constitionala ca nu PNA ar avea dreptul sa ancheteze parlamentari, ci Parchetul Instantei Supreme.

Guvernul a dat atunci o ordonanta de urgenta prin care PNA devenea Departamentul National Anticoruptie in cadrul Parchetului General si prelua de la acesta toate dosarele care ii priveau pe demnitari si fapte de mare coruptie.

De la inceputul acestui an, procurorii DNA au chemat la audieri mai multi parlamentari, printre care presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase sau vicepremierul Gheorghe Copos.

Procurorul-sef Daniel Morar a provocat si controverse in momentul in care a anuntat ca presedintele Traian Basescu, inculpat in dosarul Flota, nu poate fi anchetat pentru ca are imunitate si a inchis cazul.

Dl Morar a anuntat apoi ca dosarul va fi redeschis si ca toti cei implicati isi pastreaza calitatea de inculpat, inclusiv seful statului.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.