Guvernul isi va asuma raspunderea, astazi, in fata camerelor reunite ale Parlamentului, pentru cele 17 legi privind reforma in Sanatate, initiativa asupra careia a hotarat in sedinta din 26 ianuarie.

Executivul se va intruni astazi, in sedinta speciala, pentru a dezbate amendamentele propuse de parlamentari. Guvernul va prezenta apoi, in plenul celor doua camere, forma finala a pachetului legislativ privind reforma in Sanatate cu amendamentele acceptate, dar si lista celor respinse.
Guvernul a depus la Parlament proiectul de lege privind reforma in domeniul Sanatatii pe data de 3 februarie, iar primul-ministru a transmis,
pe 6 februarie, Biroului Permanent al Camerei Deputatilor solicitarea de a stabili ordinea de zi si data convocarii parlamentarilor in vederea prezentarii textului de lege. Intr-o saptamana, peste 300 de amendamente au fost inaintate Ministerului Sanatatii.

Amendamentele parlamentarilor vizeaza reglementarile privind medicina primara, comunitara, programele de sanatate, organizarea si functionarea spitalelor, finantarea unor cheltuieli de sanatate, asigurarile sociale si private de sanatate, exercitarea profesiei de medic, medic dentist si farmacist, raspunderea civila pentru risc profesional, organizarea si functionarea activitatii de transplant, infiintarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar.
Amendamentele parlamentarilor se adauga celor venite luna trecuta de la ministerele avizatoare.
Pachetul legislativ privind reforma in Sanatate a fost lansat in luna octombrie a anului trecut si promovat in urma unor ample dezbateri publice, pe parcursul a peste patru luni. Cele mai importante modificari se refera la conducerea si managementul spitalelor. Potrivit noii legi, directorul de spital nu mai are voie sa isi exercite profesia de medic, sa predea la facultate sau sa fie sef de sectie. La fel se va intampla si cu cei care fac parte din Colegiul Medicilor.

Spitalele vor fi conduse de un Comitet Director, format din managerul spitalului, directorul medical si directorul administrativ-economic. Cei trei directori vor hotari modul in care se negociaza bugetul, cum se distribuie pe sectii si pe cheltuieli, precum si realizarea lui. Noua lege a spitalelor prevede ca medicii sefi de sectie vor constitui Colegiul Medical.
Realizarea unui sistem de asigurari sociale de sanatate care sa respecte principiile solidaritatii - contributia in procent egal de la toti asiguratii care realizeaza venituri, echitatii si subsidiaritatii si eficientizarea managementului la nivelul unitatilor sanitare sunt, de asemenea, cateva dintre cele mai importante elemente ale reformei initiate de ministrul Eugen Nicolaescu.

Senatorii Aliantei D.A. PNL-PD au depus cateva zeci de amendamente, insa nu de fond, ci de forma, respectiv "observatii fata de exprimarea legislativa". Ei au amendat si legea spitalelor, incercand sa amelioreze situatiile de incompatibilitate prevazute de Ministerul Sanatatii. Presedintele Comisiei pentru sanatate publica din Senat, democratul Dan Sabau, sustine ca principalele amendamente de fond depuse de reprezentantii Aliantei D.A. se refera atat la problema incompatibilitatilor sefilor de sectii si a membrilor consiliului consultativ, cat si la chestiunea asigurarilor voluntare - pentru malpraxis. Presedintele Comisiei pentru sanatate din Camera Deputatilor, Mircea Ifrim (PRM), a afirmat ca pachetul de legi privind Sanatatea are si "parti bune" si a mentionat reglementarile privind transplantul si medicamentele. El spune ca multe dintre amendamentele PRM vizeaza finantarea sistemului de sanatate.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Mircea Cinteza, considera ca pachetul de legi nu prevede ca fiecare cetatean trebuie sa aiba un contract cu casa de asigurari de sanatate prin care sa se stipuleze si la ce servicii medicale are dreptul. El spune ca, in conditiile in care costurile serviciilor medicale nu sunt evaluate nici in prezent, nu se poate vorbi despre bani existenti pentru ca nu se cunosc costurile serviciilor medicale reale. In opinia lui Cinteza, costurile nu sunt prevazute in pachetul de legi si de aceea nu se poate controla modul in care sunt utilizati banii. Mircea Cinteza sustine ca legile privind reforma Sanatatii incalca dreptul medicilor la asociere, mentionand ca in prezent exista 2.000 de sefi de sectie in toata tara carora le este interzisa participarea la conducerea Colegiului Medicilor.

Oprescu: "Prin asumarea raspunderii, Guvernul loveSte in cetatean"

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat ca intreaga Opozitie va depune o motiune de cenzura care sa sanctioneze asumarea raspunderii Guvernului in Parlament pe pachetul de legi privind reforma din Sanatate. Geoana considera ca, in pofida "minorelor modificari" care au fost operate in pachetul legislativ, acesta ramane "antisocial si incorect" fata de cetateni in conditiile in care introduce sistemul de co-plata a serviciilor de sanatate. "Practic, se privatizeaza sistemul de sanatate; cei care isi permit si au bani vor avea acces la servicii mai bune, iar pentru cei fara bani vor exista servicii proaste de sanatate", sustine liderul social-democrat.

Presedintele interimar al PSD Bucuresti, medicul Sorin Oprescu, a sustinut ieri o conferinta de presa pe tema pachetului de legi privind reforma in Sanatate. Oprescu a declarat ca este inadmisibil ca sanatatea sa fie politizata, sustinand ca ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, "s-a incapatanat sa nu analizeze sitemul din punct de vedere economic". Oprescu l-a caracterizat pe ministrul Sanatatii drept "principalul pacient din Guvern" si l-a acuzat ca promoveaza de fapt hipercentralizarea. "Guvernul condus de Tariceanu si-a dat seama ca sistemul sanitar este o vaca de muls, ascunzand problema subfinantarii. Prin asumarea raspunderii, Guvernul loveste in fiecare cetatean", a mai spus Sorin Oprescu, adaugand ca odata cu promovarea acestui pachet, comunitatea locala nu mai are nici un cuvant de spus in ceea ce priveste unitatile sanitare.
Sorin Oprescu a atacat actuala Putere, "care incearca sa instaureze o noua dictatura in Romania" si a afirmat ca sloganul "Sa traiti bine!" a devenit "PSD este dusmanul nostru".

Motiune de cenzura

Conform Constitutiei, cele doua camere legislative pot retrage, in sedinta comuna, increderea acordata Guvernului, prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii parlamentarilor.
Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se dezbate dupa trei zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua camere parlamentare. Daca Guvernul nu este demis in urma adoptarii motiunii de cenzura, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Executiv, se considera adoptat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.