Livrarile de gaze naturale rusesti in punctul Isaccea au scazut cu 20%, dublu fata de cat era permis prin contract

Din totalul de 66,5 milioane mc de gaz, consumul pe tara intr-o zi, populatia a primit 34,7 milioane mc. Pentru ca nu i se furnizeaza toata cantitatea contractata, Termoelectrica ameninta cu procese.La mijlocul lunii ianuarie, cantitatile de gaze naturale venite din Rusia scazusera in punctul Isaccea cu 10-15%, peste parametrii contractuali care prevedeau o variatie de 10%.

Departe de a se gasi o rezolvare acestei situatii, acum aflam ca, de la inceputul lunii februarie, livrarile de gaze naturale din Rusia catre Romania sunt reduse cu circa 20% fata de cantitatile contractate, dupa cum a declarat ieri, pentru Mediafax, Marius Stroia, directorul general al Dispeceratului National de Gaze (DNGN). Potrivit lui Stroia, furnizarea unor cantitati mai mici intervine pe fondul temperaturilor scazute din Federatia Rusa.

DNGN anunta ca livrarile din import la punctul Mediesul Auriu sunt de 6,8 milioane mc/zi, conform contractelor incheiate, insa la punctul Isaccea sunt de 11 milioane mc/zi, fata de 14 milioane mc/zi, cat prevad parametrii contractuali. Chiar si in aceste conditii, reprezentantii DNGN dau asigurari ca furnizarea gazelor naturale este si va ramane in parametri normali.

Intre timp, din toate cele 8 depozite de inmagazinare subterana se extrage la capacitate maxima, adica circa 16 milioane mc pe zi. Cantitatea ramasa este de 1,3 miliarde mc, ne-a declarat Stroia.

Ce spune MEC

Un comunicat al MEC arata ca, in data de 6.02.2006, consumul total de gaze naturale a fost de 66,5 milioane mc. Consumul casnic a atins o valoare de 34,7 milioane mc, cu aproximativ 30% mai mult decat in conditii normale de temperatura pentru aceasta perioada a anului. Populatia nu este afectata insa de aceasta situatie: "Am oprit furnizarea de gaze naturale catre combinatele chimice, iar unele CET-uri au trecut pe pacura, astfel incat populatia nu resimte scaderea livrarilor de gaze si nu sunt probleme cu alimentarea consumatorilor casnici", a spus Stroia, citat de Mediafax. In acelasi timp, comunicatul MEC precizeaza ca "alimentarea cu gaze naturale a consumatorilor industriali se desfasoara in parametri normali, in toate localitatile din tara".
Sistarea furnizarii gazelor naturale catre combinatele chimice, nevoite sa functioneze la cota de avarie, le-a creat acestora pierderi de milioane de dolari pana acum.

Pop: Cautam vinovatul

Prin orientarea cantitatilor de gaze care revin producatorilor de energie termica spre alti consumatori, centralele termoelectrice inregistreaza costuri mai mari cu circa 15-20%, pierderi rezultand din diferenta de pret intre pacura (peste 300 dolari tona) si gaz (285 dolari tona). Aceasta desi Termoelectrica are incheiate contracte clare pe anumite cantitati.

Intrebat cine este de vina pentru aceasta situatie si, mai ales, daca va fi tras cineva la raspundere pentru nerespectarea contractelor incheiate, directorul general al Termoelectrica, Ovidiu Pop ne-a declarat ca exista un intreg lant de intermediari pana ce gazul ajunge in termocentrale. Pe de o parte, Termoelectrica incheie contracte cu importatorul de gaz - Wintershall, cu producatorii interni Romgaz si Petrom, cu Transgaz, pentru transport si cu Distrigaz, pentru distributie. Pop a declarat ca toti cei implicati sustin ca si-au facut treaba la parametrii contractuali. "Trebuie sa vad cine nu spune adevarul", a afirmat Pop, adaugand ca "din toate investigatiile, am ajuns la concluzia ca distribuitorul, care se apara ca pana sa ajunga gazul la mine, au luat altii care nu aveau dreptul".

... tot populatia plateste

Solicitat sa dea explicatii in legatura cu cele sustinute, directorul general Termoelectrica a refuzat sa mai dea un "verdict" in aceasta problema. "Trebuie vazut pe acest lant, importatorul zice ca a asigurat cantitatea necesara pe zona termo, distribuitorul la fel. Trebuie sa gasim vinovatul. O sa se termine iarna si o sa facem socoteala. Sa vina 1 aprilie, cand vom sista furnizarea de energie termica, apoi tragem linie si adunam. Vor fi mai multe litigii", a declarat Ovidiu Pop. Un lucru a recunoscut totusi directorul Termoelectrica: "Trece iarna, multe se uita, iar tap ispasitor iese tot Termoelectrica". Adica, tot cetatenii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.