Departamentul National Anticoruptie (DNA) nu a constatat fapte de coruptie in ce priveste solutia prin care instanta suprema a dat castig de cauza parintilor ministrului Justitiei, Monica Macovei, dar a trimis dosarul la Parchetul instantei supreme pentru alte investigatii, informeaza surse judiciare.

Cu alte cuvinte, procurorii anticoruptie si-au declinat competenta in favoarea Parchetului instantei supreme, intrucat au descoperit elemente constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu, nu de fapte de coruptie sau asimilate coruptiei, asa cum au suspectat initial. In paralel, Consiliul Superior al Magistraturii a declansat verificari privind fapte care intra sub incidenta actiunilor disciplinare ale magistratilor instantei supreme, inspectorii Consiliului urmand sa faca publice concluziile la care au ajuns. De altfel, in 31 ianuarie, Sectia de judecatori va discuta concluziile inspectiei in acest caz.

La sfarsitul lunii noiembrie 2005, DNA a declansat verificari legate de obtinerea de catre parintii ministrului Justitiei a unui apartament din sectorul 2 al Capitalei, autosesizandu-se asupra modului in care judecatorii instantei supreme au solutionat dosarul privind revendicarea acestei locuinte. La data de 30 septembrie anul trecut, Inalta Curte de Casatie si Justitie a solutionat favorabil parintilor ministrului si unei alte persoane dosarul privind revendicarea imobilului nationalizat in care locuiesc si parintii oficialului. In acest caz, un complet de trei judecatori al instantei supreme - prezidat de Luana Stancu (magistrat specializat in cauze comerciale) - a recomandat mostenitorilor familiei fostului proprietar - Ana Maria Petrini - sa se adreseze CEDO pentru a obtine despagubiri, in conditiile existentei unor prevederi instituite tocmai pentru a evita noi condamnari ale Romaniei de catre instanta europeana. Initial, instantele inferioare (Tribunalul Capitalei si Curtea de Apel Bucuresti) dadusera castig de cauza Anei Maria Petrini, mostenitorul familiei a carei casa nationalizata este situata in Intrarea Ioanid nr. 3, din sectorul 2 al Capitalei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.