Existenta centrelor de detentie ale CIA in Europa si posibilitatea ca CIA sa fi folosit aeroporturi europene pentru a transporta suspecti teroristi in locuri in care ar fi putut fi supusi unor acte de tortura reprezinta subiectele ce vor domina dezbaterile din cadrul unui comitet temporar, ce va fi format de Parlamentul European astazi.

Comitetul, care va avea 46 deputati, va examina totodata daca guvernele europene se afla la curent cu astfel de presupuse practici si daca in asemenea eventuale acte au fost implicati cetateni europeni. Conferinta Presedintilor (formata din presedintele Parlamentului European si liderii gruparilor politice din legislativul comunitar) a decis instituirea unui comitet temporar al Parlamentului European care sa investigheze acuzatiile privind transportul si detinerea ilegala de prizonieri de catre CIA in unele state europene. Aceasta decizie ramane sa fie aprobata in plen de Parlament, un vot fiind prevazut pentru astazi, la Strasbourg. Lista cu cei 46 membri ai comitetului va fi aprobata maine.

Mandatul comitetului temporar, asa cum este propus de Conferinta Presedintilor, consta in culegerea de informatii si analizarea acestora, pentru a se stabili daca Agentia americana Centrala de Investigatii (CIA) sau alti agenti americani sau servicii secrete din terte tari au procedat la luarea de prizonieri, retinerea lor in locuri secrete de detentie, supunerea lor la acte de tortura, inumane sau degradante, pe teritoriul Uniunii Europene, in statele candidate sau asociate, sau au utilizat acest teritoriu in scopurile mentionate, de exemplu pentru a tranzita spatiul aerian european spre sau dinspre state posibil implicate in astfel de actiuni; daca actiuni de genul celor mentionate mai sus, care ar fi putut avea loc in cadrul luptei impotriva terorismului, ar putea fi considerate o incalcare a Articolului 6 al Tratatului UE, a unor prevederi ale Conventiei Europene pentru Drepturile Omului, a Cartei Drepturilor Fundamentale si a altor tratate sau acorduri internationale, inclusiv a unor acorduri intre Uniunea Europeana si Statele Unite privind extradarea; daca au fost detinuti cetateni europeni; daca au fost implicate state membre sau institutii ale Uniunii Europene sau daca acestea au fost complice in acte de privare a libertatii individuale.

Conferinta Presedintilor a stabilit, totodata, ca acest comitet temporar va lucra in stransa cooperare cu Consiliul Europei, cu Comisarul european pentru drepturile omului, cu inaltul reprezentant al Natiunilor Unite pentru drepturile omului si cu parlamentele nationale Comitetul va trebui sa intocmeasca rapoarte la fiecare patru luni.

Romania, asteptata la raport

Consiliul Europei asteapta ca Romania si toate statele implicate in scandalul inchisorilor secrete ale CIA din Europa de Sud-Est sa prezinte, pana la 21 februarie, rapoartele individuale referitoare la aceasta problema, informeaza site-ul novinite.com.Desi nu exista probe solide care sa ateste existenta unor inchisori secrete ale CIA pe teritoriul statelor din aceasta regiune, Dick Marty, seful comisiei de ancheta care investigheaza acest caz, a afirmat ca toate statele implicate trebuie sa prezinte Consiliului un raport.

Intr-un interviu acordat saptamanalului german "Focus", Marty a explicat ca este posibil ca guvernele Romaniei si Bulgariei sa nu fi fost informate despre existenta acestor inchisori, iar centrele sa fi fost administrate de serviciile secrete. Intrebat daca guvernele in cauza coopereaza in efectuarea anchetei, Dick Marty a precizat ca le intelege pe putinele persoane din Romania care cunosc adevarul si care intampina dificultati in a-l divulga. Intrebat daca Bulgaria si Romania ar trebui sanctionate in cazul in care vor exista dovezi ca au gazduit centre de detentie ale CIA, Marty a declarat ca acest lucru ar fi gresit. Sunt la fel de vinovate ca si celelalte state, nu mai mult, a subliniat oficialul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.