Performanta pe care a reusit-o un politist de frontiera, refuzand o "atentie" de patru ori mai mare decat leafa pe care o ia lunar, a fost urmata si de exemplul altor oameni in uniforma. Inspectoratul General al Politiei de Frontiera (IGPF) a anuntat, ieri, ca toti cei care au incercat sa-i mituiasca pe oamenii legii au fost dati pe mana justitiei. Bancnota sub tastatura computerului sau intr-un pachet de tigari, mana generoasa introdusa in buzunarul uniformei sau privirile cu subinteles sunt cele mai cunoscute modalitati de mituire.

Pentru combaterea coruptiei in randul propriilor subalterni, conducerea IGPF a luat masuri drastice. Pornind de la cele 20 de controale pe zi si pana la testele de integritate, toate au insemnat o reducere semnificativa a infractiunilor de luare de mita.
Pe langa acestea, un rol deosebit de important l-au avut si reclamatiile cetatenilor in legatura cu comportamentul oamenilor legii. Majoritatea cazurilor de dare de mita au drept protagonisti cetatenii romani, multi dintre acestia incercand sa acopere ilegalitatile savarsite anterior: depasirea sederii in strainatate, stampile false aplicate in documente, contrabanda sau uz de fals.

Un efect pozitiv l-au avut, de asemenea, camerele de filmare montate in incinta punctelor de trecere a frontierei. In 2005, politistii de frontiera au cercetat 42 de persoane care au dat mita la granita, intocmind 31 de dosare penale. Cea mai mare suma pusa la "bataie" a fost de 1.600 euro, adica de patru ori mai mult decat salariul unui politist. Anchetatorii spun ca soferul autocarului a incercat sa induplece un politist de frontiera sa permita intrarea in tara unui grup de opt romani ce depasisera termenul legal de sedere in strainatate. De asemenea, un alt "cadou" oferit, dar refuzat, a fost o Skoda Octavia.

Intre 50 si 200 de euro, spaga zilnica

Statisticile indica faptul ca, de obicei, sumele oferite politistilor de la granitele tarii au fost cuprinse intre 50 si 200 euro. Din analizele efectuate s-a stabilit ca unii cetateni profita insa de naivitatea unor persoane, aflate sau nu in ilegalitate, si le solicita diverse sume de bani, invocand faptul ca au relatii si banii vor ajunge direct in buzunarele oamenilor legii.

Sunt si situatii cand "atentiile" ajung insa la acesti "binevoitori". Ulterior, ei sunt identificati in persoana unor soferi de autocare sau microbuze, care isi rotunjesc substantial veniturile. Un astfel de caz a fost inregistrat la sfarsitul anului trecut, cand un cetatean roman ce se intorcea din strainatate s-a prezentat la toneta politistului de frontiera si i-a spus pe un ton complice ca este "prieten cu Vali".

Nelasandu-se impresionat, politistul a constatat ca mehedinteanul depasise termenul de sedere in Italia.
In timpul cercetarilor, s-a dezlegat misterul. "Vali" s-a dovedit a fi un maramuresean care, profitand de naivitatea conationalului sau, i-a cerut 500 de euro, asigurandu-l ca la intrarea in tara nu va avea probleme daca ii va mentiona numele. In prezent, "Vali" este cercetat pentru trafic de influenta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.