Polonia si Romania au decis sa-si mentina trupele militare din Irak, atita vreme cit va fi nevoie. SUA apreciaza angajamentul ferm al celor doua state est-europene.

Premierul polonez, Kazimierz Marcinkiewicz, a anuntat ieri ca va cere presedintelui prelungirea cu un an a mandatului trupelor poloneze in Irak. "Este o decizie foarte grea", a recunoscut premierul. Gestul e cu atit mai important cu cit fostul guvern de stinga planificase retragerea militarilor in primele luni din 2006. "Sintem desigur incintati sa vedem ca Polonia continua sa-si indeplineasca angajamentele fata de coalitie", a precizat Adam Ereli, purtator de cuvint al Departamentului de Stat al SUA. Cu cei 1.500 de militari, Polonia este al cincilea contingent ca marime din Irak, dupa SUA, Marea Britanie, Coreea de Sud si Italia. Romania are in prezent 830 de militari in Irak.

Dupa vizita in Iordania, Traian Basescu si-a exprimat speranta ca "va veni momentul in care Guvernul irakian va avea capacitatea de a-si controla intregul teritoriu si de a-si pune in siguranta populatia". Presedintele roman a spus ca "ne dorim sa inlocuim militarii romani cu ingineri si specialisti care sa ajute la reconstructia Irakului". In schimb, ministrii Apararii din Bulgaria si Ucraina au confirmat retragerea aproape totala a trupele militare din Irak. In Bulgaria, Parlamentul a aprobat retragerea celor 334 de soldati ca raspuns la opozitia publica fata de razboi. Oficiali din Bulgaria au exclus orice implicare militara viitoare in Irak. Ucraina mai are doar 50 de instructori militari in Irak.

Avantaj pentru Romania

Daca state precum Bulgaria si Ucraina au decis sa-si retraga trupele din Irak, Romania isi mentine cei 800 de militari "atita timp cit va fi nevoie". Prezenta militara romaneasca peste hotare consolideaza politica externa a Romaniei, fiind cea mai importanta contributie a armatei in acest sens in ultimii 60 de ani, considera Traian Basescu. "Politica externa nu ramine doar decorativa, ci este confirmata", aprecia presedintele Romaniei la intoarcerea sa in tara dupa vizitarea trupelor romanesti din Irak si Afganistan, pe 23 decembrie.

Participarea Romaniei la reconstructia Irakului este o sansa pentru statul roman sa arate ca-si tine promisiunile pina la capat, considera Iulian Fota, presedintele Colegiului National de Aparare: "Romania isi construieste treptat o pozitie care arata ca nu sintem un stat falimentar, tolerat, la remorca". Fota sustine ca e momentul sa iesim din izolare si ca merita sa facem efortul de fi luati in seama din perspectiva jocurilor mari, regionale. "Pentru prima oara in ultimii 200 de ani, Romania experimenteaza acest statut de tara care conteaza la nivel regional si chiar global".

Retragere treptata

Atit Statele Unite, cit si aliatii sai au confirmat planul de retragere treptata a prezentei militare in Irak. Cu putin timp inainte de Craciun, ministrul american al Apararii, Donald Rumsfeld, anunta ca SUA vor retrage doua brigade de lupta in primavara anului 2006, constind in 8-10.000 de soldati dintre cei 150.000 stationati in Irak. Adjunctul ministrului Apararii, Stanislav Koziej, a declarat la rindul sau ca Polonia isi va reduce contingentul de la 1.500 la 900 de soldati in luna martie.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.