Parlamentul European a votat ieri pentru lansarea unei investigatii in privinta controversatului subiect al inchisorilor secrete ale CIA, care ar fi fost gazduite de unele state europene, printre care Romania si Polonia.

Potrivit Reuters, liderii de grup au aprobat miercuri seara instituirea unei comisii temporare de ancheta, al carei mandat va fi stabilit luna viitoare.

Legislativul european va trebui apoi sa voteze raportul comisiei ai carei membri vor fi decisi tot luna viitoare. Ieri, europarlamentarii au aprobat, cu 359 de voturi pentru, 127 impotriva si 32 de abtineri, o rezolutie privind cazul actiunilor clandestine ale CIA in Europa. Ancheta ar urma sa verifice daca "state membre, functionari sau persoane oficiale" au fost implicate in cazuri de detentie ilegala. Statele membre in culpa risca suspendarea unor drepturi, a anuntat Legislativul de la Strasbourg.

Miercuri, comisarul european pentru Justitie si Securitate, Franco Frattini, a declarat in Parlament, la Strasbourg, ca nu exista probe care sa ateste existenta inchisorilor secrete in Europa. El l-a contrazis pe senatorul elvetian Dick Marty, seful comisiei de ancheta a Consiliului Europei, care declarase ca are probe "credibile" in acest caz. Frattini a promis ca va sprijini ancheta Consiliului Europei, caruia ii va pune la dispozitie imagini luate prin satelit si informatii privind orarul de zbor.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.