Daca decizia ministrului Nicolaescu de a zbura 15 sefi de spital a stirnit bucurie printre medici si asistente, atunci a stirnit-o doar pe la colturi. La vedere flutura numai instinctele revolutionare si adoratia pentru demisi.

Pe coridoarele Spitalului Universitar, despre demiterea lui Sorin Oprescu nu se vorbeste decit cu voie de la directiune. Conferentiarul Vasile Horhoianu, seful Clinicii de Ginecologie si membru in Consiliul director al Spitalului e nespus de trist: "Cite miini n-am pupat ca sa obtin sponsorizari! Acestea sint la un nivel la care n-am fi avut acces, dar Oprescu avea acces sentimental la toate nivelurile. Impreuna le-am obtinut pe toate". Conferentiarul Horhoianu e gata sa intre in greva, cu alti medici si asistente, ca sa-si apere directorul.

"Pacientii alearga dupa plasma"

De partea lui e si liderul sindicatului SANITAS din Spitalul Universitar, Razvan Tiberiu: "Ce a constatat ministrul e diferit de ce a constatat comisia de control acum doua-trei zile, cind ne-au spus ca am iesit bine. Miine o sa protestam in fata camerei de garda". Un doctor anonim e de acord pe furis cu decizia ministrului: " Directorii trebuiau sa faca reforma. Daca n-au facut-o ei, o face acum ministrul. Si ea trebuie facuta!". O asistenta ridica timid glasul impotriva lui Oprescu cind e departe de colegele ei: "2005 a fost un an groaznic in spitalul Universitar. Pacientii alearga dupa plasma si isi cumpara singuri leucoplast".

Priviri peste umar

La spitalul Bagdasar, daca esti de acord cu demiterea directorului Ciurea vorbesti ca in vreme de razboi. Dupa ce se uita de doua ori peste umar, medicii si asistentele cu pareri periculoase se refugiaza in variante diplomatice si anonimat: "E greu de spus daca e o decizie buna", "Mi-e indiferent", "Nu ma intereseaza". Daca insisti, le afli doar niste mirari: "Cum se face ca la noi toate spitalele, de la Poiana Marului pina la Universitar, sint o gaura neagra? Toate sug bani, dar se darima! Banii ar trebui dati nu numai pe proiecte pur si simplu, ci pe proiecte in care sa se urmareasca cum sint cheltuiti banii".

Asistenta Monica Petre, o fana a directorului Ciurea, spune ca dupa demitere "jumate din oameni sint cu domnul director, jumate sint impotriva". Liderul de sindicat din Spitalul Bagdasar, Mircea Popescu, asteapta pina joi sa vada de la ministrul Nicolaescu motivele reale ale demiterii, dar vrea sa se tina de partea dreptatii: "Eu il sustin pe domnul profesor Ciurea daca nu a gresit, dar daca a gresit trebuie sa plateasca". Liderul de sindicat nu va face din demitere motiv de greva: "Noi ca sindicat nu putem sa facem o revolta pentru ca a fost demis un director!"


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.