Iarna anului 2005 va ramane, poate, pentru toata viata intiparita in mintile a sute de oameni lasati fara un acoperis deasupra capului de inundatiile devastatoare care au maturat totul in calea lor.

Case, grajduri (cu animale cu tot), grane si chiar oameni. Potopul si viiturile nu au tinut cont de nimic. Ce a ramas? Multa durere si neputinta, multa tristete si deznadejde. Printre napastuitii de soarta sunt si localnicii din Nanesti, judetul Vrancea. Santierul locuintelor din Nanesti va mai dainui, cu siguranta, inca mult timp, intrucat reconstructia caselor, pentru care guvernul a dat numai o parte din materiale, a stagnat in totalitate. Motivul? Oamenii au primit esalonat materialele de constructii - si asa insuficiente -, iar de mana de lucru trebuie sa se ocupe fiecare.

Pentru cei care au ramas in timpul iernii fara nici un fel de adapost, singura solutie o reprezinta locuintele temporare. Pana acum, doar Crucea Rosie Romania a amplasat pentru 140 de familii containere de locuit. Guvernul, in schimb, inca se lauda cu aceasta "reusita" la care, de fapt, nu a avut nici o contributie si inca promite 265 de containere pentru sinistratii ale caror case nu au fost reconstruite.

Localitatea Nanesti din judetul Vrancea are aproximativ 2.800 de locuitori, iar in timpul inundatiilor din vara au fost afectati mai bine de jumatate din acestia. Stoica Nicolae, primarul asezarii, spune ca "in total au fost afectate 469 de case, dintre care 164 trebuie reconstruite...". Viceprimarul Olaru Mitica povesteste ca in primavara, atunci cand au inceput inundatiile in Timis, se uitau cu totii la televizor si "... vedeam ce se intampla, dar parca nu ne ajunsese in suflet. Acum, ca am simtit pe pielea noastra, fiecare moment a ramas viu... Cand s-a produs viitura mare, era dimineata unei zile frumoase".

La randul sau, primarul Stoica Nicolae, care a simtit furia naturii pe propria piele, fiindu-i grav afectata gospodaria, spune ca "urmele care au ramas sunt extrem de adanci. Oamenii sunt inca derutati...". Alti reprezentanti din cadrul primariei spun ca locuitorii din acest sat au primit multe oferte de la oameni din toata tara. Locuinte gratuite, terenuri... insa nimeni nu a plecat. "Fiecare se descurca cum poate, iar marea problema este sa trecem peste aceasta iarna", spune viceprimarul din Nanesti.

"De la noapte ne mutam in baraca"

Ziua in care noi am poposit in Nanesti era insorita, iar oamenii de aici erau multumiti ca poate mai scapa de mirosul de mucegai care inca inteapa narile. Se inaugurau cele opt containere puse la dispozitie de un sponsor, cu sprijinul Crucii Rosii Romane. Valentina are 34 de ani si este beneficiara unei astfel de locuinte temporare. "Cu sotul si copiii, de la noapte vom dormi toti acolo. Ne mutam in baraca, ce sa facem?!" Casa in care pana de curand isi duceau viata linistiti a ajuns acum in paragina. Peretii au gauri astfel incat poti vedea tot ce se intampla afara, pe jos a mai ramas doar pamant. Peisajul este dezolant. In mod firesc, primul gand a fost "unde au dormit oamenii acestia pana acum?!".

Inainte de a-mi face curaj sa adresez aceasta intrebare, deja ne indreptam spre o fosta bucatarie de vara care, fireste, fusese si ea serios afectata. Intr-un loc in care nu aveai loc nici sa te invartesti stateau inghesuite un pat - in care pana in urma cu o noapte dormeau cu totii -, o masa (cu multiple intrebuintari!), cateva scaunele si cateva lucruri ce au mai putut fi salvate. Valentina a inceput sa ne povesteasca cum pana de curand au asteptat materialele trimise de guvern, insa acestea au fost trimise in transe, iar cantitatile sunt total insuficiente. "Am primit 40 de saci de ciment si 10 bare de fier. In rest nu ne-au dat nimic... Am facut un imprumut la banca de 30 de milioane, pentru ca nu ne ajung materialele sub nici o forma", povesteste Valentina, cu barba tremurand. Pentru ca nu se mai poate abtine, lacrimile incep sa ii siroiasca pe obraji, insa vrea sa se descarce si nu se opreste din istorisit: "Eu lucrez la o fabrica de mobila si iau 2,5 milioane de lei, plus bonurile de masa. Pentru ca sotul meu nu lucreaza, iar acum va trebui sa achitam la banca rata lunara de 1,2 milioane lei, nu stiu cum ne vom descurca...". Singurul lucru stabil pe care il stie este ca are un container in curte, unde va putea locui cel putin pana in primavara. In spatele gospodariei se vad doua tevi si cativa pari grosi. Acolo va fi ridicata noua locuinta a familiei...

Episcopia Buzaului ajuta o familie cu cinci copii

O alta familie care in urma anchetei sociale a beneficiat de un container este cea a lui Ciobanu I. Vasile. Pentru ca are 71 de ani, iar sotia, Maria, a implinit 63, acesta pare destul de multumit de noua casa, pe care si el o numeste "baraca": "Deja am dormit acolo azi-noapte. La 11 noaptea am stins caloriferul pentru ca nu se mai putea de caldura...". Pentru ca oricum nu aveau nici o alta solutie, oamenii sunt multumiti cu aceasta rezolvare provizorie. Un caz cu totul si cu totul aparte il reprezinta familia lui Anghel Vasile. Acesta are cinci copii cu varste cuprinse intre 7 luni si 10 ani, cei mai mici fiind gemeni.

"Pana sa primeasca locuinta temporara, toti cei sapte membri ai familiei stateau la rude, intr-o camaruta, si aceea consolidata", spune viceprimarul Olaru Mitica. Acesta mai tine sa precizeze ca acestora li se construieste o locuinta printr-un ajutor oferit de Episcopia Buzaului. Pentru ca reprezinta un caz mai special, toata lumea stie povestea acestei familii. Rodica Davidean, directoarea filialei din Vrancea a Crucii Rosii, spune despre Vasile ca "isi asteapta copiii si sotia sa isi aranjeze mobilierul in container". "Vor sa aduca si masa, la care copiii sa isi faca temele, vor sa isi monteze celelalte doua paturi... Cum le vor aseza, nu stiu, pentru ca spera sa monteze si dulapul si cate si mai cate...".

La doi pasi de locul unde a fost instalat modulul, oamenii inca lucreaza la noua casa a familiei Anghel Vasile, lucrari la care si acesta participa intens. "Bine ca avem vreme buna, poate reusim sa punem la punct macar o camera cu soba", spune acesta. Viceprimarul il lauda si el pentru ca s-a implicat activ inca de la inceput: "A muncit si el si spera ca macar o camaruta sa o termine si sa isi mute copiii intr-un loc mai bun. Dar cum iarna deja se instaleaza, acest lucru nu mai e posibil si vor fi nevoiti sa locuiasca in container, unde, oricum, conditiile sunt mai mult decat decente".

Pentru bani de materiale, sinistratii si-au vandut animalele

Fratele lui Anghel, Teodor Vasile, are si el aceeasi poveste tragica, ce practic i-a marcat viata si l-a facut sa o ia de la zero. Acesta are un copil de 7 ani si jumatate si o fetita de 14 ani. Dintre toti sinistratii pe la care am trecut, Teodor a fost cel care a reusit sa avanseze cel mai mult cu lucrarile de constructie la noua casa. "Ca si alti locuitori din Nanesti, acesta a primit 300 kilograme de tabla, patru metri cubi de cherestea, lemn ecarisat si fier beton", ne pune la curent viceprimarul Olaru Mitica. Ceea ce este de-a dreptul uimitor este ca, privita din exterior, casa pare intacta: semeata, cu temelii care par foarte zdravene, cu zugraveala despre care orice amator poate spune ca a fost atent ingrijita si intretinuta. Insa din interior, privelistea se schimba radical!

Peretii scorojiti, gauri si crapaturi la imbinarea tavanului cu peretii, de te cuprinde teama ca in orice secunda se poate prabusi. Ca sa poata porni noua constructie, Teodor povesteste cu mare tristete in glas: "Am vandut tot: doi vitei, sapte vaci, doi porci si tot ce am mai avut prin gospodarie. Cu cele 70 milioane de lei pe care le-am obtinut astfel si cu celelalte ajutoare pe care le-am primit, am putut incepe lucrul la noua locuinta". Pentru ca o casa noua nu incepi sa faci in fiecare zi, acesta a ridicat deja peretii pentru patru camere si a avut grija sa inalte o temelie zdravana.

Sinistratii varstnici stau cu materialele in curte

Viceprimarul din Nanesti, Olaru Mitica, spune ca ajutoarele venite de la guvern au impiedicat demersul, dar mai ales demararea lucrarilor de reconstructie a caselor afectate de inundatii. "Materialele au venit in transe, pana la data de 25 octombrie... si asta ne-a cam tinut pe loc", adauga acesta. In ceea ce priveste situatia batranilor care au primit materiale de constructii si nu se pot descurca singuri mai departe, reprezentanti ai primariei au afirmat ca a fost incheiat un contract cu o firma din Focsani . "Contractul este pentru 13 locuinte sociale. Am primit de la guvern 2,8 miliarde de lei pentru materiale si mana de lucru, insa nu putem face nimic, pentru ca nu ne lasa timpul. Nu am apucat decat sa turnam centurile".

Promisiune onorata

Cele opt locuinte modulare recent instalate in Nanesti - Vrancea fac parte dintr-un total de 140, achizitionate de Societatea Nationala de Cruce Rosie Romania (SNCRR), prin intermediul a doi sponsori. Potrivit coordonatorului de logistica al SNCRR, Florin Olteanu, saptamana aceasta a fost finalizata amplasarea tuturor containerelor in cele sase judete grav afectate de inundatii: Arges (21), Bacau (25), Vrancea (41), Galati (28) Ialomita (5) si Teleorman (20).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.