Mai econom decat predecesorii sai luxemburghezi, Tony Blair, care promisese modelul social pentru Europa, strange punga.

Din Downing Street lucrurile se vad altfel decat de la Varsovia, Praga, Budapesta sau Bucuresti. Pentru ce sa dai atatia bani care oricum nu se cheltuiesc? Aceasta este premisa de la care a plecat Tony Blair cand a propus bani mai putini pentru statele din valul "10+2" al extinderii. Daca pana acum Bucurestiul a avut o atitudine rezervata, insistenta cu care se vorbeste de diminuarea fondurilor pentru Romania si chiar de amanarea aderarii sale, pe motiv de economii la pusculita Europei, ii face pe liderii romani sa reactioneze. Propunerea britanica este deceptionanta, sustine Calin Popescu Tariceanu.

Pe zi ce trece, europenii se dovedesc a fi mai zgarciti cu Romania. Mai econom decat predecesorii sai luxemburghezi, Tony Blair, care promisese modelul social pentru Europa, strange punga.
Din Downing Street lucrurile se vad altfel decat de la Varsovia, Praga, Budapesta sau Bucuresti. Pentru ce sa dai atatia bani care oricum nu se cheltuiesc? Aceasta este premisa de la care a pleacat Tony Blair cand a propus bani mai putini, pentru perioada 2007-2013, pentru statele din valul "10+2" al extinderii.
Daca pana acum Bucurestiul a avut o atitudine rezervata in privinta negocierilor pe tema bugetului european, insistenta cu care se vorbeste de diminuarea fondurilor pentru Romania si chiar de amanarea aderarii sale, pe motiv de economii la pusculita Europei, ii face pe liderii romani sa reactioneze.

Propunerea britanica este deceptionanta, deoarece nu se mai bazeaza pe principiul solidaritatii, care permitea statelor sarace membre ale UE sa reduca diferentele economico-sociale fata de tarile bogate, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.
De altfel, acelasi punct de vedere cu al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, cu care seful Guvernului de la Bucuresti s-a intalnit in urma cu doua zile. "Bugetul lui Blair", considerat a fi nerealist si inacceptabil, nu pune in pericol banii pentru primii doi ani de dupa aderarea Romaniei, sumele fiind deja prevazute in Tratatul de aderare. Insa economiile propuse de Marea Britanie vor lovi direct in sectorul agricol pentru care erau asteptate subventii generoase din partea UE.

Premierul roman isi pune sperantele in Consiliul European de la jumatatea acestei luni, pentru ajungerea la un acord bazat pe principiul solidaritatii. "Altfel - spune Tariceanu, citandu-l pe Brosso - in locul unei Europe mai bine integrate, vom avea o mini-Europa".Marea Britanie a propus un proiect de buget, pentru perioada 2007-2013, de 847 de miliarde de euro, cu 24 de miliarde mai putin decat pachetul financiar prevazut pentru sate ani de Luxemburg. In cursul acestui an, procentul pe care acesta il reprezinta in Produsul National Brut a scazut de la 1,24 la suta la 1,06 la suta si a ajuns la 1,03 la suta.

Cei mai mari pierzatori ai unui astfel de scenariu sunt noile state membre, dar si Romania si Bulgaria care sunt prevazute sa adere la 1 ianuarie 2007. Astfel, nou-venitii ar trebui sa renunte la 14 miliarde de euro din cele 160 cat reprezinta fondurile structurale, echivalentul a 8,5 la suta din suma propusa de Luxemburg. Daca pana acum, aceste fonduri puteau echivala cu pana la 4 la suta din PIB-ul unui stat, Marea Britanie propune acum pentru Romania doar 3,6 la suta. Mai mult, proiectul de buget nu prevede nici un fond suplimentar pentru a acoperi cele 8 miliarde de euro, subventii promise agricultorilor romani si bulgari, bani care ar urma sa fie luati de la fermierii din vechile state ale UE.

Fapt, de altfel, care a starnit vii controverse in iunie al acestui an, cand propunerea de buget a presedintiei luxemburgheze prevedea ca sumele sa fie alocate din banii destinati PAC, dar care se imparteau de aceasta data la 27, nu la 25.
Propunerea de buget facuta de Tony Blair a nemultumit noii membri ai UE. Mai ales ca acestia isi declarau, in iunie, disponibilitatea de a renunta la o parte din banii ce le fusesera promisi doar pentru gasirea unui compromis in privinta bugetului european.

"Suntem profund deceptionati de propunerea britanica, e contrara tuturor declaratiilor pe care le-am salutat in trecut, cand domnul Blair spunea ca extinderea e un succes si ca sustine noile tari membre. Nu ne asteptam la o asemenea propunere care victimizeaza noile membre in bugetul pe urmatorii sapte ani", a declarat, pentru BBC, Jacez Saryusz Wolski, europarlamentar polonez. In opinia sa, Romania si Bulgaria ar trebui sa studieze cu atentie propunerile financiare pentru urmatorii sapte ani, pentru ca reducerea fondurilor le afecteaza implicit. Mai multa atentie cu cat unii europarlamentari francezi si germani sugereaza amanarea aderarii celor doua state pentru a se mai economisi cateva miliarde de euro la buget.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.