Expertii Comisiei Europene se afla in Romania, in plin scandal CSM-Ministerul Justitiei. Seful CSM a trecut la contraatac impotriva Monicai Macovei, aducindu-i numeroase acuzatii. Ministrul Justitiei criticase recent la Bruxelles conduita CSM.

De astazi pina pe 10 decembrie, reprezentantii UE, prezenti in Romania, vor avea rolul de a vedea exact cum merg lucrurile in instante si in CSM, iar concluziile lor vor ajunge in urmatorul raport de tara. Zilele trecute, s-a discutat deja in Parlamentul European chiar despre CSM, ministrul Justitiei, Monica Macovei, atragind atentia ca membrii Consiliului au ramas in urma la capitolul integritate si moralitate.

Cu o zi inainte, Macovei plecase suparata din sedinta CSM, dupa ce s-a anuntat ca nu a fost vorba despre un amestec politic atunci cind Tariceanu l-a sunat pe Botos. Aceasta a fost, practic, picatura care a umplut paharul, dupa ce, in ultimele saptamini, judecatoarele Huza, Barbulescu si Bejinaru au scapat fara nici o sanctiune disciplinara, fiind protejate de ceilalti colegi, desi acuzatiile care li se aduceau erau grave.

Reactia sefului CSM nu s-a lasat prea mult asteptata. Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, presedintele Dan Lupascu ii reproseaza Monicai Macovei ca vrea sa denigreze cel mai inalt for al Justitiei. Ministrul raspunde, la rindul sau, acuzatiilor aduse, precizind ca acestea sint in cea mai mare parte eronate.

Intilnire de taina la Amara

Seful CSM sustine ca dorinta ministrului Justitiei "de a demola Consiliul ori de a-l pune intr-o lumina proasta este explicabila prin faptul ca ar duce la diminuarea atributiilor CSM si revenirea lui la statutul anterior". In replica, Macovei reaminteste ca ultimul raport de monitorizare arata ca CSM mai are pasi importanti de facut pentru a deveni eficient si credibil. O alta nemultumire a presedintelui Lupascu este legata de faptul ca unele instante nu au sediile finalizate si duc lipsa de computere.

Aceasta problema pare sa-i fi framintat foarte tare pe magistratii Curtii de Apel Bucuresti, din moment ce s-au intilnit in taina, in weekend, la Amara, pentru a discuta despre informatizarea justitiei. La intilnire au participat 50 de judecatori, printre care si citiva membri CSM, Dan Lupascu, Lidia Barbulescu, Anton Pandrea si Iulian Gilca.

Dan Lupascu mai spune ca "am aflat cu surprindere ca exista o lista de salariati ai CSM carora le este interzis accesul in institutie", fara sa dea insa si numele acestora. Monica Macovei s-a declarat surprinsa la rindul ei si a negat ca ar avea cunostinta de existenta unei astfel de liste, spunind chiar ca este si ea dornica sa o vada.

Sesizari fara revocari

Ministrul Justitiei face observatia ca, in interviul acordat de seful CSM, acesta nu aminteste si de problemele reale din interiorul Consiliului. Reamintim ca, in acest an, au fost semnalate numeroase aspecte privind integritatea sau moralitatea membrilor CSM, care, in conditiile respectarii Legii privind statutul magistratilor, ar fi putut duce la revocarea a cel putin trei dintre acestia.

Pete negre in CSM

* Lidia Barbulescu a fost acuzata ca a cerut Institutului de Criminologie sa scoata o materie de concurs, pentru a usura examenul fiicei sale.

* Maria Huza a obtinut un apartament in centrul Bucurestiului, cu dobinda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti. E cercetata de DNA.

* Florica Bejinaru a fost deconspirata de "Cotidianul" ca fost informator al Securitatii.

* Alexandru Tuculeanu a supervizat trimiterea in judecata post-mortem a disidentului Gheorghe Ursu, a instrumentat cazul Armaghedon.

* Anton Pandrea a blocat retrocedarea imobilelor nationalizate de regimul comunist.

* Irina Zlatescu a fost contestata ca membru CSM, deoarece era si functionar public.

* Nicolae Popa s-a aflat in incompatibilitate cit timp a fost decan la Universitatea "Titu Maiorescu".

* Avram Filipas s-a aflat in incompatibilitate cit timp a fost rector al Universitatii "Nicolae Titulescu".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.