Ultimele controale efectuate de agentia SAPARD arata ca unu din cinci proiecte referitoare la infrastructura rurala nu este conform normelor. Ramine de vazut daca aceasta situatie va afecta contractul prin care Romania ar urma sa primeasca 600 de milioane de dolari, in 2006. Controalele efectuate in ultima perioada de Agentia SAPARD la proiectele de modernizare a infrastructurii rurale arata ca unu din cinci proiecte a incalcat regulile Agentiei. Mai precis, din cele 31 de proiecte controlate in ultima perioada, au fost identificate nereguli la sase. Agentia are de recuperat de la beneficiarii - "problema" 687 de milioane de lei vechi.

Care sint neregulile

Printre neregulile semnalate de inspectorii SAPARD se numara atribuirea contractele de executie a lucrarilor unor societati cu datorii la bugetul statului. Este cazul cCnsiliilor locale din Costinesti si Tuzla. De asemenea, in cazul consiliilor Locale de la Tuzla si Runcu, dirigintele de santier, adica persoana care trebuia sa verifice lucrarile dintr-o perspectiva neutra, lucra in institutiile administratiei publice. O alta problema, depistata la Consiliile Locale Roznov, Sagna si Runcu, se refera la conflicte de interese, depistindu-se relatii economice intre firmele sau expertii nominalizati in documente.

Nu in ultimul rind, pentru proiectul de infrastructura rurala din comuna Mihai Viteazul au fost decontate cheltuieli nejustificate pentru organizarea de santier. Pentru neregulile constatate, Consiliul Local Mihai Viteazul trebuie sa ramburseze catre SAPARD 252 de milioane de lei vechi, aceasta fiind cea mai mare sanctiune data de Agentie. La nivelul lui 2005, SAPARD a inregistrat debite de aproximativ 30 de miliarde de lei, provenind de la 40 de debitori, fata de numai 4,1 miliarde de lei, anul trecut. Pina acum, s-au recuperat toate datoriile din 2004 si 18,5 miliarde de lei din 2005. De asemenea, Agentia are pe rol peste 20 de procese pentru recuperarea datoriilor restante.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.