Incepind cu 2006, lucrarile la autostrada Transilvania vor fi reluate. Ministerul Transporturilor si Bechtel au ajuns la o intelegere privind valoarea avansului pe care il primesc americanii.

Gheorghe Dobre, ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, a declarat ieri ca, pina la sfirsitul acestui an, renegocierea contractului cu Bechtel va fi finalizata. Contractul initial prevedea ca, la inceputul fiecarui an, statul roman sa acorde un avans de 250 de milioane de euro in schimbul unei scrisori de garantie, avans pe care Bechtel urma sa-l justifice insa abia la terminarea lucrarilor. "Erau niste bani dati aiurea, era o pierdere financiara pentru Romania, acesti bani putind fi folositi la orice de catre americani", a declarat Dobre.

Ramin 2,2 miliarde USD

In urma renegocierii contractului, compania americana va primi de la partea romana un avans de 30% din suma prevazuta in buget pentru lucrarile din anul respectiv. "Spre exemplu, daca pentru la anul sint prevederi bugetare de 100 de milioane de euro pentru autostrada Brasov-Bors (suma anuntata deja oficial - n. red.), Bechtel va primi 30 de milioane de euro, pe care va trebui sa-i justifice la sfirsitul anului", a mai spus ministrul Transporturilor.

Daca Bechtel nu poate justifica avansul, exista o prevedere care permite executarea scrisorii de garantie si recuperarea a jumatate din bani. "Pina acum, nu puteam ataca scrisoarea de garantie. Acum insa o putem executa. Daca nu justifica banii, luam 50% din depozitul bancar", a precizat Dobre. Pretul de 2,2 miliarde de dolari a ramas insa batut in cuie.

Bechtel confirma

"Am ajuns aproape de intelegerea cu Ministerul Transporturilor. Urmeaza sa fie formalizata printr-un amendament la contract", a declarat Bogdan Sgircitu, purtator de cuvint al companiei Bechtel. Autostrada Transilvania va lega Brasovul de Bors si va avea o lungime de 415 kilometri. Lucrarile la autostrada Brasov-Bors au fost oprite in vara acestui an.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.