Decizia privind legalitatea grevei din invatamant va putea fi luata numai dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta asupra articolelor contestate. Conform Legii invatamantului, daca pe o perioada de o luna nu se tin cursuri, anul scolar poate fi inghetat.

Federatia Educatiei Nationale a depus o cerere la Curtea Constitutionala prin care solicita modificarea sau abrogarea articolelor 58, 60 si 61 din Legea Conflictelor de Munca. Profesorii considera ca respectivele articole "neaga dreptul la greva si golesc de continut exercitarea acestui drept". Sectia Conflicte de Munca a Tribunalului Bucuresti a suspendat, vineri, procesul privind legalitatea grevei pe care cadrele didactice au declansat-o in 7 noiembrie.

O decizie va putea fi luata numai dupa ce Curtea Constitutionala se va pronunta asupra articolelor contestate. Conform legii invatamantului, daca pe o perioada de o luna nu se tin cursuri, anul scolar poate fi inghetat. In aceasta situatie elevii ar trebui sa reinceapa scoala abia in septembrie 2006.

Procedura de durata

In lipsa unei decizii a justitiei sau a unui acord intre parti, greva generala poate continua, iar profesorii au decis, pentru a doua oara, continuarea ei. Sindicalistii considera revoltator faptul ca au fost gasiti bani pentru alte categorii profesionale (precum mineri sau parlamentari), in timp ce pentru majorarea salariilor angajatilor din educatie nu exista resurse financiare, astfel ca s-a decis continuarea grevei "cu orice risc".

Presedintele Curtii Constitutionale a numit un judecator-raportor, care, dupa ce va intocmi un raport in acest caz, va stabili un termen pentru analizarea exceptiilor invocate de sindicalisti. Conform regulamentului de functionare a Curtii, termenul de judecata se stabileste de catre presedintele institutiei in termen de pana la 30 de zile. Mai mult de atat, Constitutia Romaniei mentioneaza la articolul 146 ca procedura ar putea tine chiar pana la 60 de zile.

Guvernul ar putea prelungi procesul

Pentru a solutiona exceptia, Curtea Constitutionala a solicitat punctele de vedere ale presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, ale Guvernului si ale Avocatului Poporului. In cazul in care una dintre institutiile mentionate doreste sa-si exprime parerea printr-o adresa, Curtea Constitutionala este obligata sa analizeze sesizarile si sa tina cont de acestea in solutionarea cazului. Timpul de care Guvernul beneficiaza pentru a analiza raportul Curtii este de 45 de zile.

Poate parea aberant sa credem ca Executivul ar dori o prelungire a procedurii insa, in situatia in care raportul trimis catre instanta ar fi negativ, procesul va fi amanat pentru analizarea argumentelor Guvernului. Executivul mai poate interveni, sub semnatura primului ministru, si dupa pronuntarea finala a deciziei.

Trei saptamani de greva

Cadrele didactice se afla in cea de-a treia saptamana de greva generala. Profesorii cer majorarea salariilor si cinci la suta din PIB pentru educatie. Sindicalistii au negociat in mai multe randuri cu Guvernul, in acest conflict intervenind chiar si presedintele Traian Basescu. Executivul a propus profesorilor o majorare salariala de opt la suta in doua transe, plata unor drepturi banesti restante, precum si alocarea a cinci la suta din PIB pentru educatie, insa numai pe baza de proiecte. Ultimele negocieri au avut loc vineri si au fost finalizate cu o noua propunere de acord din partea Guvernului, respinsa insa de sindicate.

Nici Executivul nu cedeaza

Guvernul Romaniei si-a exprimat intr-un comunicat de presa pozitia asupra deciziei profesorilor de a continua greva. In comunicat se insista asupra faptului ca o majorare salariala mai mare decat cea propusa ar putea afecta grav economia romaneasca.
"Atragem atentia in mod public ca orice majorare a salariilor peste limita pe care o poate sustine economia va duce la scaderea nivelului de trai pentru toate cele 23 de milioane de romani" se mentioneaza in document. Referitor la nemultumirea profesorilor fata de alocarea unor fonduri pentru mineri, Guvernul precizeaza ca nu a propus minerilor majorari salariale si ca nici nu le va acorda.

Legea conflictelor de munca

Art.58
Daca unitatea apreciaza ca greva a fost declarata ori continua cu nerespectarea legii se poate adresa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul unitatea, cu o cerere prin care se solicita instantei incetarea grevei.

Art. 60
(1) Judecatoria examineaza cererea prin care se solicita incetarea grevei si pronunta, de urgenta, o hotarare prin care, dupa caz:
b) admite cererea unitatii si dispune incetarea grevei ca fiind ilegala.

Art. 61
(1) Judecatoria si tribunalul judetean sau al municipiului Bucuresti solutioneaza cererea sau, dupa caz, recursul, potrivit procedurii prevazute pentru solutionarea conflictelor de munca.
(2) In cazul in care dispune incetarea grevei ca fiind ilegala, instantele, la cererea celor interesati, pot obliga persoanele vinovate de declansarea grevei ilegale la plata unor despagubiri.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.