Printr-o decizie irevocabila a Curtii de Apel Alba Iulia, 39 de locatii de forare din zona Rosia Montana au fost supendate. Instanta a dat castig de cauza Asociatiei Aurarilor "Alburnus Maior", care au contestat acordul de mediu obtinut de firma Gold Corporation. Compania care a initiat proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana a obtinut in luna mai a acestui an acordul de mediu pentru realizarea lucrarilor de exploatare dintr-un perimetru ce priveste 39 de puncte de forare.

Constantin Popescu, secretar de stat in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), a declarat pentru Mediafax ca "este vorba de un acord de mediu pentru realizarea unor noi prospectiuni geologice". Asociatia Aurarilor "Alburnus Maior" a contestat la Tribunalul Alba acordul de mediu emis de Agentia de Protectia Mediului Alba, insa aceasta instanta a respins, in 6 septembrie, reclamatia aurarilor.

Asociatia a facut apoi recurs la Curtea de Apel Alba Iulia, sectia de contencios administrativ a acestei instante, admitand, in 16 noiembrie, cererea Asociatiei Aurarilor "Alburnus Maior" din Rosia Montana privind suspendarea lucrarilor de forare pana la judecarea solicitarii de anulare a acordului de mediu dat companiei Gold Corporation.

Curtea de Apel Alba Iulia a suspendat efectele juridice ale Acordului de mediu numarul 1/27 mai 2005, emis de Agentia de protectia Mediului pentru beneficiarul Gold Corporation SA Rosia Montana, pana la solutionarea irevocabila a cererii aurarilor avand ca obiect anularea acordului, sustin sursele citate. Totodata, Curtea a respins cererea de interventie formulata de SC Gold Corporation SA Rosia Montana, care a vrut sa fie parte in proces.

Compania canadiana Gabriel Resorces a concesionat, in 1997, pentru suma de trei milioane de dolari, terenul pe care s-a amplasat exploatarea. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, pe care Compania Rosia Montana Gold Corporation doreste sa o extraga.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.