Cu scuzele de rigoare din partea ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, actualii directori de spitale isi vor pierde functiile daca nu se supun rigorii legislative pe care ministrul o impune. Directorul de spital trebuie sa fie manager si sa nu ocupe alta functie in afara de aceasta.

Eugen Nicolaescu le-a explicat ieri medicilor ca el este ministru politic si ca reforma sa incearca sa se plieze pe promisiunile electorale, dar sa raspunda si cerintelor pacientilor romani. "Mi-am cerut scuze pentru ca unii au avut dreptate sa nu fie facuti "feudali", deocamdata. Poate ca uneori m-am exprimat neglijent, am folosit cuvinte nepotrivite. Daca am facut acest lucru si v-am jignit si v-am suparat, imi cer scuze. Dar sunt ferm in privinta incompatibilitatii", a avertizat ieri ministrul, citat de Mediafax. De asemenea, Nicolaescu le-a promis directorilor de spitale prezenti la discutie ca spitalele vor avea un buget global si ca in viitor, medicii de familie vor prelua mai mult din presiunea exercitata de pacienti asupra spitalelor.

La cea de-a doua dezbatere organizata ieri, Nicolaescu a incercat sa faca pace intre lanturile de farmacii si farmacistii independenti. Acestia din urma vor sa ramana singuri in piata, acuzand lanturile ca "fac concurenta neloiala". Pe de alta parte, ministrul considera ca cei care fac jocurile pietei sunt companiile mari de farmacii. "Vom interzice producatorilor si importatorilor de medicamente sa detina in proprietate directa farmacii", a spus Nicolaescu. El a cerut farmacistilor sa respecte ruralitatea si a sugerat lanturilor ca daca vor sa se extinda, le permite sa deschida o farmacie la oras, daca au doua la tara.

Punctul la care toate partile s-au inteles a fost acela privind criteriul demografic de lansare pe piata a farmaciei. Pentru Bucuresti, o farmacie la 3.000 de persoane, pentru municipii, o unitate la 3.500 de persoane, iar la tara, dupa opinia ministrului, o farmacie in fiecare comuna, existand posibilitatea infiintarii a cate o farmacie in fiecare sat.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.