Traian Basescu a declarat, intr-un interviu acordat AFP, ca „in Romania nu exista un Guantanamo“, respingand acuzatiile conform carora tara sa ar fi gazduit inchisori secrete ale CIA unde au fost detinuti responsabili ai retelei al-Qaida.
"Nu exista astfel de inchisori in Romania. Ii invitam pe toti cei interesati sa inspecteze bazele militare (...) aflate indiferent in ce loc pe teritoriul romanesc", a spus el. In interviul acordat agentiei France Presse inaintea vizitei in Franta, Basescu, acuzat deseori de "proamericanism", a declarat ca atlantismul si integrarea europeana merg impreuna, respingand afirmatiile potrivit carora relatiile cu Washingtonul sunt privilegiate in detrimentul "vechii Europe". "Politica noastra este ferm fondata pe doua axe cruciale: integrarea europeana si o puternica relatie transatlantica", a subliniat el. Romania, care a semnat un tratat de aderare la UE in aprilie si spera sa se alature celor 25 de membri ai Uniunii la 1 ianuarie 2007, "este motivata si hotarata sa isi indeplineasca toate obligatiile" fata de Bruxelles, a adaugat Basescu. Presedintele roman, care va incepe luni prima sa vizita oficiala in Franta, va consacra cea mai mare parte a acesteia pledoariilor in fata interlocutorilor sai, printre care se va numara si omologul sau, Jacques Chirac, in favoarea aprobarii de catre Parlamentul francez a Tratatului de aderare.

"Asa cum am facut deja in Marea Britanie, voi fi extrem de deschis si de cinstit, informandu-i pe alesii francezi despre evolutia noastra si despre angajamentele care mai raman de indeplinit", a spus el. Pe plan bilateral, Basescu apreciaza ca vizita sa "va marca punctul de plecare al unei noi etape in relatiile franco-romane". "Acest lucru nu inseamna ca au existat puncte slabe, dar pana acum era vorba despre relatii intre un stat membru al UE, Franta, si un stat in curs de aderare, Romania. Or eu sper sa incepem sa construim deja viitoarea noastra cooperare in cadrul UE", a precizat el. Daca recunoaste ca a provocat o oarecare "uimire" in cancelariile europene sustinand, la inceputul mandatului sau, o "axa Bucuresti - Londra - Washington", presedintele roman asigura ca, de atunci, a explicat ca legaturile stranse cu Statele Unite reprezinta "o necesitate de securitate nationala pentru Romania". Si ca a detaliat "amenintarile" cu care se confrunta aceasta in calitate de stat riveran la Marea Neagra, o regiune avand "o importanta strategica hotaratoare" pentru Europa.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.