Agentia Spatiala Europeana (ESA) va prezenta proiectul finantat de Comisia Europeana intitulat SURE (Statia Spatiala Internationala, o infrastructura de cercetare unica), o initiativa care deschide posibilitati extraordinare de cercetare in spatiu pentru toate statele membre ale ESA si UE, precum si pentru Romania si Bulgaria.

Obiectivul proiectului SURE, care se va desfasura pe o perioada de patru ani, este de a oferi comunitatilor stiintifice si industriale din Europa acces la mediul de cercetare unic al Statiei Spatiale Internationale, informeaza site-ul euractiv. Dincolo de limitele atmosferei, ignorand forta gravitationala, statia spatiala reprezinta o infrastructura aparte, ce face posibila cercetarea in conditii de imponderabilitate, conditii dificil de realizat la sol, precum si elaborarea si testarea produselor noi si a tehnologiilor inovatoare. De la stiintele vietii si fizica, la sanatate si nutritie, facilitatile si resursele disponibile la bordul statiei nu ofera doar oamenilor de stiinta posibilitatea de a intreprinde cercetari inovatoare, ci ofera si companiilor sansa de a-si creste avantajul competitiv, folosind mediul spatial ca platforma pentru cercetare si dezvoltare aplicata sau pentru demonstratii tehnologice.

Datorita colaborarii cu Comisia Europeana, proiectul SURE va permite agentiei ESA largirea accesului la statie pentru o comunitate internationala mai mare, dand prioritate oamenilor de stiinta si intreprinderilor mici si mijlocii din noile state membre ale UE , precum si din Romania si Bulgaria.

"Accesul la SSI pentru utilizatorii din noile state membre ale UE si din cele doua state candidate reprezinta o ocazie de a promova o utilizare mai eficienta si de a continua dezvoltarea infrastructurilor de cercetare europene, fiind, in acelasi timp, un gest menit sa promoveze raporturile dintre ESA si Uniunea Europeana", afirma dl Sacotte, directorul Departamentului de zbor spatial uman, microgravitatie si explorare din cadrul ESA. Proiectul SURE va constitui o tema-cheie a prezentei ESA la expozitia Medica 2005, la care ESA va realiza o prezentare speciala a lansarii proiectului. Cu aceasta ocazie, astronautul Frank de Winne, din cadrul ESA, va descrie propria experienta de viata si activitatea in spatiu si va oferi informatii despre activitatea de cercetare care se desfasoara in prezent la bordul Statiei Spatiale Internationale. Reprezentanti ai ESA si ai Comisiei Europene vor prezenta proiectul SURE si anuntul de oportunitati (AO), lansat de ESA cu scopul de a selecta proiecte pentru SSI, fie pe baza valorii stiintifice de exceptie, fie a relevantei pentru aplicari industriale.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.